detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
25.10.2023 15:42
Російські спецслужби вербували українських школярів для антисемітських провокацій
Російські спецслужби вербували українських школярів для антисемітських провокацій
Росіяни вербували українських школярів у телеграмі. Вони мали наносити образливі написи та підривати саморобну вибухівку на єврейських меморіалах. Фото й відео цих дій російські спецслужби потім «розганяли» в закордонних ЗМІ для дискредитації України.

Російські спецслужби вербували українських підлітків для вчинення антисемітських провокацій у Житомирі, Дніпрі, Львові та Вінниці. До складу групи входили 13–17-річні учні місцевих шкіл, повідомляє пресслужба СБУ.

За рахунок вербування неповнолітніх українських юнаків спецслужби Росії намагалися розпалити антисемітські настрої на Житомирщині, а також у Дніпрі, Львові та Вінниці.

Для їх дистанційного вербування створили молодіжний праворадикальний телеграм-канал.

Його російські адміністратори, використовуючи психологічні маніпуляції, закликали українських підлітків вчиняти антисемітські дії у своїх населених пунктах — наносити образливі написи на пам’ятних місцях, підривати там саморобні вибухові пристрої. При цьому росіяни пропонували учасникам спільноти публікувати фото- та відеозвіти вчинених провокацій. Отримані медіафайли російські спецслужби «розганяли» в закордонних ЗМІ для дискредитації України.

Так, на Житомирщині викрили 15-річного школяра з Радомишля, якого російські спецслужби тривалий час психологічно «обробляли» в інтернеті. Окупанти вимагали від юнака нанести антисемітські написи на одному з меморіальних знаків. Пізніше аналогічні провокативні зображення виявили на стінах декількох приватних будинків.

У Дніпрі, Львові та Вінниці також викрили чотирьох місцевих школярів — учасників підконтрольного Росії телеграм-каналу. Представники російських спецслужб закликали їх вчинити акти вандалізму на місцях пам’яті жертв Голокосту.

Під час обшуків за адресами проживання підлітків виявлено комп’ютери та мобільні телефони з фотографіями-звітами провокацій, а також компоненти для кустарного виготовлення вибухівки.

Наразі за всіма викритими фактами триває розслідування у межах кримінального провадження, розпочатого за трьома статтями Кримінального кодексу України:

СБУ звертається до українців бути пильними і тримати на контролі коло зацікавлень і вподобань своїх дітей, щоб запобігати впливу на них ворожих спецслужб. Спецслужба також просить не піддаватися на провокації та сприяти правоохоронним органам у встановленні організаторів, виконавців і пособників злочинних дій.

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY