Фільм «Збиті льотчики Росії»: ГУР показало російського пілота, який перегнав Мі-8 в Україну

Фільм «Збиті льотчики Росії»: ГУР показало російського пілота, який перегнав Мі-8 в Україну

4 Вересня 2023
4306
4 Вересня 2023
10:06

Фільм «Збиті льотчики Росії»: ГУР показало російського пілота, який перегнав Мі-8 в Україну

4306
Російський пілот розповів, як проходила спецоперація, і закликав інших російських летунів слідувати його прикладу.
Фільм «Збиті льотчики Росії»: ГУР показало російського пілота, який перегнав Мі-8 в Україну
Фільм «Збиті льотчики Росії»: ГУР показало російського пілота, який перегнав Мі-8 в Україну

Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило документальний фільм «Збиті льотчики Росії», у якому, серед іншого, вперше показали російського пілота, який перегнав до України російський гелікоптер Мі-8 у межах спецоперації під кодовою назвою «Синиця».

Фільм вийшов в етері національного телемарафону 3 вересня ввечері, передають «Радіо Свобода», «УП» і «Ліга».

Як стверджує ГУР, російським пілотом, який перелетів до України, є Максим Кузьмінов. Він служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації РФ — в/ч 13984 із пунктом постійної дислокації у Приморському краї РФ.

Льотчик розповів, як проходила операція, і закликав інших російських пілотів слідувати його прикладу.

«Я зв’язався з представниками воєнної розвідки. Пояснив їм свою ситуацію. Запропонували такий варіант: ми гарантуємо тобі безпеку, нові документи, грошову компенсацію, винагороду. Обговорили всі ці деталі і почали планувати безпосередньо мій переліт.

Я зрозумів, що я є поруч з кордоном, тобто я передав свої дані про місце перебування, сказав, що спробуймо. І вже остаточно ухвалили рішення.

Перелетів на гранично малій висоті у режимі радіомовчання. В принципі ніхто не знав, що зі мною. Мабуть, днів 3–4 ніхто не розумів, що зі мною сталося. Приземлився, мене зустріли», — розповів чоловік, якого в оприлюдненому фільмі протитрували як Кузьмінова.

Чоловік розповів, що він це зробив через небажання бути причетним до воєнних злочинів. Він заявив, що в Україні немає ніяких нацистів і фашистів.

«Те, що зараз відбувається, — це просто геноцид українського народу: як українського, так і російського. Основа мого вчинку у тому, щоб не сприяти цим злочинам. Україна однозначно переможе в цій війні просто тому, що народ згуртувався дуже… Ніхто не хоче цієї війни. Коли Україна переможе — це лише питання часу», — розповів він.

У фільмі наголосили, що Україна надасть російським пілотам, які вирішать перейти на її бік, усі гарантії, передбачені законом, включно з фінансовою компенсацією за передану військову авіатехніку. Кузьмінов також закликав інших пілотів переходити на бік України.

«Ви аніскільки не пошкодуєте. Ви будете забезпечені до кінця свого життя абсолютно всім. Вам будуть пропонувати роботу скрізь, чим би ви не захотіли займатись. Ви просто відкриєте для себе світ барв. І запам’ятайте: ви просто багато чого не знаєте, багато чого не бачили, як живуть інші люди. Коли вам усе це відкриється, ви свою думку докорінно зміните», — звернувся до своїх колег російський літун.

Зазначається, що Кузьмінов надає «дуже цінні свідчення про ворожу армійську авіацію, системи зв’язку та аеродромну мережу». Разом з гелікоптером із бортовим номером 62 він перевіз в Україну цінну документацію та секретне технічне обладнання.

У фільмі повідомили, що під час фінальної стадії операції пілот отримав поранення, але йому вчасно надали медичну допомогу. Також показали кадри евакуації пораненого пілота.

У фільмі значне місце займають відео допитів збитих російських літунів, зокрема їхні розмови з головою ГУР Кирилом Будановим.

Автори фільму повідомляють, що російські льотчики стали не лише цінним джерелом інформації для української розвідки, а й важливою частиною «обмінного фонду» — наприклад, за трьох старших офіцерів із льотного складу Росія погодилася віддати 45 захисників Маріуполя.

Нагадаємо, ще в травні ГУР анонсувало проєкт документальної кінотрилогії про славетні спецоперації українських розвідників під назвами «Збиті льотчики Росії», «Війна на Дніпрі» та «Іноземний легіон».

У «Збитих льотчиках Росії» мають показати унікальні кадри повітряних битв під час повномасштабної війни та відео допитів полонених ворожих льотчиків-офіцерів. У «Війні на Дніпрі» детально продемонструють зухвалі секретні рейди спецпризначенців ГУР поміж берегами і плавнями Дніпра. Фільм «Іноземний легіон» розповість історії відважних і вільних людей з усієї планети, які приїхали до України після 24 лютого 2022 року і стали до зброї разом з нами.

Нещодавно керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов анонсував показ фільму про пілота, який перегнав вертоліт МІ-8 Збройних сил Росії із запчастинами для ворожих винищувачів до України. 

23 серпня гелікоптер Мі-8 Збройних сил Росії опинився в Україні внаслідок тривалої спецоперації Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Українська розвідка виманила пілота Мі-8АМТШ в Україну. Борт здійснював рейс між двома авіабазами і перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30СМ. Разом із пілотом на борту були двоє членів екіпажу, які не знали, куди насправді летить гелікоптер. У результаті спецоперації двоє членів екіпажу були ліквідовані. Мі-8 залишився в Україні разом із деталями до літаків-винищувачів, які він мав доставити росіянам. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4306
Читайте також
08.09.2023 15:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
1 734
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
240 дн. тому
Підставлені продажним зрадником та вбиті в спину льотчики Росії, його бойові товариші, яких він підставив. Це єдиний випадок за багато років війни, тому він так гучно використовується. Класична схема юдейської пропаганди ще з нацистської Германії: дуже важко працювати багато років. Нарешті, знайти огидного зрадника і використовувати для пропаганди на повну потужність. Ще і державним коштом наближеним режисерам, типу Сенцова. До огидних тільки огидний підуть добровільно, інших доведеться вигризати вогняним валом та геноцидом.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду