У Раді пропонують визнати Білорусь державою-агресором і розірвати дипломатичні відносини

У Раді пропонують визнати Білорусь державою-агресором і розірвати дипломатичні відносини

20 Червня 2023
1599
20 Червня 2023
10:11

У Раді пропонують визнати Білорусь державою-агресором і розірвати дипломатичні відносини

1599
Підставою до такого рішення вказується те, що Білорусь не припиняє надавати Росії свою територію, повітряний простір та інфраструктуру для вторгнення в Україну всупереч міжнародним зобов’язанням.
У Раді пропонують визнати Білорусь державою-агресором і розірвати дипломатичні відносини
У Раді пропонують визнати Білорусь державою-агресором і розірвати дипломатичні відносини

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді проєкт постанови про визнання Білорусі країною-агресором, а також заклик розірвати з нею дипломатичні відносини. Про це повідомив народний депутат Ярослав Юрчишин.

Постанову зареєстрували в парламенті 16 червня. Її тексту наразі немає на сайті Верховної Ради.

У пояснювальній записці вказується, що український парламент цією постановою визнає Білорусь державою-агресором і закличе уряди інших держав і міжнародні організації зробити те саме.

Крім того, постанова закликає український уряд «негайно опрацювати питання розірвання дипломатичних відносин між Україною та Республікою Білорусь», а також закликає міжнародну спільноту до посилення санкційного тиску на Білорусь та притягнення до відповідальності воєнних злочинців.

Підставою для такого рішення вказується «небажання Республіки Білорусь припинити дозволяти Російській Федерації використовувати свою територію, повітряний простір та інфраструктуру для вторгнення на суверенну територію України всупереч міжнародним зобов’язанням».

Постанову зареєструвала група з 25 народних депутатів з різних фракцій, зокрема «Слуги народу», «Європейської солідарності», «Голосу», «Батьківщини». Є серед них очільники комітету інформаційної політики Микита Потураєв та Євгенія Кравчук.

Юрчишин вважає, що Білорусь має нести відповідальність за повномасштабну війну, оскільки з її території Росія здійснює агресію проти України.

За його словами, цей крок потрібен для притягнення білоруського режиму до відповідальності та майбутніх репарацій Україні.

«Ми пам’ятаємо про допомогу білорусів у війні проти російської навали і вдячні бійцям Полку Калиновського. Однак Білорусь, як країна, має нести юридичну відповідальність за злочини, скоєні на нашій території», — написав нардеп.

Нагадаємо, 19 січня Європарламент ухвалив резолюцію, у якій вимагає притягнути до відповідальності політичне та військове керівництво Росії за злочин агресії проти України. У резолюції Європарламент наголошує, що спецтрибунал повинен мати юрисдикцію не лише щодо керівництва Росії, але й також проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка та його посіпак «як держави-співучасника, з території якої і за матеріально-технічної підтримки якої Російська Федерація веде свою агресивну війну проти України».

У січні понад 40 народних депутатів зареєстрували у Верховній Раді проєкт постанови, яка визнає дії Російської Федерації такими, що посягають на державність України. Серед таких дій, вважають народні депутати, є масована ворожа антидержавницька пропаганда проти народу України та Української держави, яка має ознаки злочину геноциду.

Відзначимо, у жовтні у Верховній Раді реєстрували проєкт постанови про визнання Білорусі тимчасово окупованою Росією.

Ілюстративне фото: пресслужба Верховної Ради України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1599
Читайте також
15.05.2023 11:00
Оксана Ціпліцька
для «Детектора медіа»
9 515
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду