detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
05.10.2023 16:36
17 жовтня Верховний суд Білорусі розглядатиме апеляцію журналіста, політв'язня Павла Можейка
17 жовтня Верховний суд Білорусі розглядатиме апеляцію журналіста, політв'язня Павла Можейка
У липні цього року його засудили до 6 років колонії посиленого режиму за нібито «сприяння екстремістській діяльності».

17 жовтня Верховний суд Білорусі розглядатиме апеляцію на вирок журналіста, політв’язня Павла Можейка, повідомила білоруська служба «Радіо Свобода».

Павла Мажейка затримали в серпні 2022 року у Гродно після повернення до Білорусі з Польщі та звинуватили у передачі інформації телеканалу «Белсат», який диктаторський режим Олександра Лукашенка у 2021 році оголосив «екстремістським».

У міській колонії №1 журналіста бачили зі слідами побиття, які він пояснив наслідками затримання, зазначає «Радіо Свобода». Також відомо, що в перші місяці перебування в СІЗО міста Гродно Мажейко побував у камері.

У березні цього року стало відомо, що журналіста звинувачують у «сприянні екстремістській діяльності» (ст. 361-4 ККУ).

У липні 2023-го Гродненський райсуд засудив журналіста до 6 років колонії посиленого режиму.

Мажейко своєї провини не визнав і оскаржив вирок. В одному з листів, який нещодавно отримали родичі журналіста, він прокоментував встановлений судом термін.

«Термін однозначно великий. Ми ще ніколи не розлучалися так довго. Але те, що нас не знищує, перетворює на кінцугі», — зазначив Павло Мажейко. «Кінцугі» — стародавнє японське мистецтво склеювання битої кераміки, після якого відреставрована річ може стати ще красивішою. Цією майстерністю захоплювалися в родині Мажейка.

Рідні журналіста кажуть, що він не вірить у те, що суд погодиться переглянути його вирок, і вже готується до етапування в колонію.

Павло Мажейко вів авторські програми на «Белсаті», а згодом створив у Гродно культурну платформу «Центр міського життя», який у 2021 році ліквідували за позовом прокуратури.

26 квітня 2021 року на Павла Можейка, художника Олеся Пушкіна та «інших осіб» порушили кримінальну справу за частиною 3 статті 130 кримінального кодексу за нібито реабілітацію та виправдання нацизму. Причиною для цього став портрет білоруського антирадянського діяча Євгена Жихара, що 19 березня 2021 року експонувався на виставці у «Центрі міського життя». Зрештою, Можейка відпустили, оскільки «зникли підстави для затримання».

У 2021 році Павло Можейко входив до переліку журналістів, активістів та правозахисників, щодо яких у Білорусі проводилися обшуки на хвилі «зачистки від радикально налаштованих осіб». До його оселі силовики навідалися в середині липня 2021 року. У переліку медійник фігурував як «журналіст-фрилансер Павло Можейко, Гродно, пройшов обшук, допитаний, на свободі».

У 2002–2004 роках Павла Можейка засудили до «хімії» за нібито наклеп на Олександра Лукашенка у статті про зникнення Юрія Захаренка, Віктора Гончара та інших опонентів глави Білорусі. Тобто, покарання передбачало обмеження волі з направленням до закладу відкритого типу.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY