detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
03.10.2023 12:48
Маргінали, конспірологи та расисти: Insider представив мапу західних «фейкспертів», які поширюють прокремлівську пропаганду
Маргінали, конспірологи та расисти: Insider представив мапу західних «фейкспертів», які поширюють прокремлівську пропаганду
Головні теми псевдоекспертів — війна проти України, секретні біолабораторії США, псевдореферендуми на окупованих територіях, збиття Боїнга MH-17 тощо. Також вони вірять у світову єврейську змову, шкоду від щеплень та рептилоїдів.

Російське незалежне видання The Insider представило інтерактивну мапу «фейкспертів» — західних псевдоекспертів, які поширюють прокремлівську дезінформацію як у російських, так і в західних медіа. Серед них є знані конспірологи, перевдягнені маргінали, а також відверті расисти та антисеміти.

Як пише Insider, проросійські «фейксперти» стають героями сюжетів як зарубіжних, так і російських телеканалів: для російської пропаганди дуже важливо, щоб якісь із її тез звучали з вуст іноземців, навіть якщо у своїх країнах ті нікому не відомі. 

«Головне, що об'єднує фейкспертів, які потрапили до цієї карти, — обіляючи путінську політику, вони розповсюджують відверту дезінформацію, тобто не просто висловлюють якісь оцінні судження, а роблять заяви про факти, недостовірність яких легко доводиться», — пише Insider.

Найвідомішим «фейкспертом» видання назвало американського ведучого Такера Карлсона, який ще нещодавно вів одну з найбільш рейтингових програм на республіканському телеканалі Fox News. Крім того, що Карлсон заявляв, начебто в США «від COVID-вакцин померло понад 3 тисячі людей», а біле населення США та Європи цілеспрямовано заміщується небілим, він в останні роки став затятим путіністом.

Напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну Карлсон назвав це «прикордонною суперечкою», казав, що Україна — маріонетка Заходу, яка не є справжньою демократією, та активно поширював конспірологічну теорію про «таємні американські біолабораторії в Україні». Карлсон став дуже популярним персонажем російського пропагандистського телебачення, його активно цитували на держканалах.

На відміну від Карлсона, найчастіше проросійські фейксперти зовсім невідомі в себе на батьківщині. Багато хто з них не ті, за кого себе видають: продавця мила можуть виставити фахівцем зі світової політики, а футбольного воротаря — експертом з міжнародної безпеки.

Класичний приклад — американець Деніел Патрік Велш, якого прокремлівські ЗМІ вмикають наживо у праймтайм, насправді є керівником приватного дитячого садка в передмісті Бостона і власником маленького онлайн-магазину.

Він передбачав розпад ЄС та НАТО через «українську кризу», звинувачував Україну у продажу зброї ІДІЛ, казав, що нацистами були не лише німці, а й половина британської аристократії, а також, що ці сили залишилися незадоволені підсумками Другої світової і тепер хочуть знищити Росію. 

Крім того, зіркою російських держканалів став «британський політолог» Девід Айк — винахідник тієї самої теорії про рептилоїдів, який оголосив себе Божим сином і передбачив кінець світу в 1997 році. Інший приклад — Фредерік Вільям Енґдаль, який вигадав нині вкрай популярну теорію про шкоду ГМО. Обидва вони впевнені, що Джордж Сорос є найважливішим учасником світової єврейської змови, а малайзійський літак MH17 збили українські військові за наказом ЦРУ.

Як пишуть журналісти, згадані конспірологи часто поєднують кремлівські тези з антисемітизмом. Є серед них і відверті расисти, як нідерландський письменник Йост Німеллер, який свого часу заявив, що чорна раса інтелектуально нижча за білу, а Гітлер був «не такий уже й поганий». Після цього нідерландські видання припинили контактувати з ним, а кремлівські ЗМІ, навпаки, активізувались.

Головні теми, на які найчастіше висловлюються псевдоексперти, — біолабораторії США в Україні, нібито законність псевдореферендумів на окупованих територіях України, про війну проти України, а також про збиття Боїнґа MH-17, про замах на агента Сергія Скрипаля та отруєння російського опозиціонера Олексія Навального тощо.

Найпомітніший серед тих, хто говорив про секретні біолабораторії США в Україні, — Роберт Кеннеді-молодший, племінник Джона Кеннеді та син Роберта Кеннеді-старшого. Він відомий своїми конспірологічними теоріями про те, що щеплення — це чипування і може спричинити аутизм.

На сьогодні мапа фейкспертів налічує близько 200 персонажів, однак журналісти обіцяють, що вона активно поповнюватиметься.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY