ІМІ: В українських онлайн-медіа збільшилась кількість замовних матеріалів

ІМІ: В українських онлайн-медіа збільшилась кількість замовних матеріалів

2 Жовтня 2023
1792
2 Жовтня 2023
10:15

ІМІ: В українських онлайн-медіа збільшилась кількість замовних матеріалів

1792
Дві третини текстів з ознаками замовлення мають комерційний характер, третина належить до політичної джинси.
ІМІ: В українських онлайн-медіа збільшилась кількість замовних матеріалів
ІМІ: В українських онлайн-медіа збільшилась кількість замовних матеріалів

В українських онлайн-медіа зросла кількість замовних матеріалів. Такого висновку дійшли аналітики Інституту масової інформації, дослідивши публікації у 25 онлайн-медіа, що виходили протягом 11–13 вересня 2023 року.

За цей період виявлено 163 таких матеріали, тоді як під час аналогічного дослідження ІМІ у червні було зафіксовано 131, а в лютому — 79 таких публікацій.

«Частіше медіа поширюють комерційні замовні матеріали — 68%, на політичну джинсу припадає 31,4%. Цей розподіл ринку між комерційними та політичними замовниками залишається практично незмінним», — відзначають в ІМІ.

За даними його експертів, лідером серед комерційних замовників залишається бізнесмен Рінат Ахметов разом зі своїми фондами та компаніями. Кількість матеріалів про їхню діяльність становить16,4%. А от серед політичних замовників відбуваються певні зміни. П’ятий Президент України Петро Порошенко, який тривалий час утримував першість за кількістю матеріалів із згадуванням політика та його політичної сили, відійшов на другу позицію (5%), знизивши свою активність удвічі. За цим показником його наздоганяє міський голова Дніпра Борис Філатов (4,5%). А перше місце впевнено посідає міський голова Києва Віталій Кличко (9,5% замовних матеріалів, присвячених столичному мерові).

«Представник Офісу президента Михайло Подоляк залишається героєм більшості так званих паркетних новин — матеріалів із сумнівним балансом. Втім, таких публікацій поменшало в порівнянні з попереднім моніторинговим періодом. Крім того, серед політичної джинси виявлено матеріали на користь політичних сил “Слуга народу”, “Європейська солідарність”, проєкту Артура Палатного “Українська команда”, а також політиків Олексія Арестовича, Олексія Кучеренка та Вадима Столара (всі разом 6,5%)», — коментують результати свого дослідження в Інституті масової інформації.

При цьому в ІМІ звертають увагу на ту обставину, що, оприлюднюючи замовні матеріали на користь політичних замовників, онлайн-медіа ніяк не маркують їх. Кількість рекламних публікацій від комерційних замовників без належного маркування, за даними ІМІ, зросла більш ніж удвічі. 

«Сайт “Обозреватель” залишається лідером з розміщення джинси, цього разу збільшивши на понад 20% кількість матеріалів з ознаками замовності», — стверджують ініціатори дослідження.

Взагалі не виявлено текстів з ознаками замовності серед новин онлайн-видань «Громадське», «Суспільне», ZN.ua, «Бабель», «Укрінформ», «Українська правда», Ліга.net та NV. Втім, на деяких із цих сайтів було виявлено матеріали з некоректним маркуванням реклами.

Моніторинг проведено у 25 популярних інтернет-медіа: «Громадське», «Суспільне», ZN.ua, «Українська правда», «Еспресо», «Укрінформ», «Бабель», Liga.net, «Слово і Діло», NV, LB.ua, «РБК-Україна», «Гордон», «Цензор.Нет», «Інтерфакс-Україна», ТСН, «Кореспондент», «Рубрика», Zaxid.net, «Главком», «Фокус», УНІАН, 24 канал, «Обозреватель», «Телеграф».

Вибірка охоплює всі новини поспіль, що вийшли на сайтах протягом вказаного періоду. Детальніше ознайомитися з дослідження можна тут.

Фото: Karolina Grabowska from Pexels

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1792
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду