Українські легенди від А до Я: в Україні створили ютуб-шоу про героїв вітчизняної міфології

Українські легенди від А до Я: в Україні створили ютуб-шоу про героїв вітчизняної міфології

19 Вересня 2023
1857
19 Вересня 2023
13:48

Українські легенди від А до Я: в Україні створили ютуб-шоу про героїв вітчизняної міфології

1857
Його творці хочуть довести, що українські міфічні герої здатні «скласти конкуренцію» персонажам популярних міфологій та сучасних фантастичних всесвітів.
Українські легенди від А до Я: в Україні створили ютуб-шоу про героїв вітчизняної міфології
Українські легенди від А до Я: в Україні створили ютуб-шоу про героїв вітчизняної міфології

На ютубі вийшло нове шоу «Енциклопедія української міфології». Його творці взялися довести: українська міфологія настільки багата, що майже на кожну літеру алфавіту в ній знайдуться неймовірні герої та цікаві легенди.

Перші серії шоу вже можна подивитися на каналі «Чарівний світ TV», усього ж на глядачів чекає двадцять сім захопливих історій, розповіли «Детектору медіа» ініціатори проєкту «Чарівний світ UA». І це вже другий сезон ютуб-шоу про українських міфічних героїв, який вони створюють за підтримки Українського культурного фонду.

Автор та ведучий шоу — письменник Нік Лисицький, голова громадської організації «Чарівний світ UA». Науковою консультанткою проєкту виступила фольклористка Олеся Наумовська — докторка філологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри фольклористики ННІ філології КНУ імені Тараса Шевченка.

«Минулого року ми випустили перший сезон шоу про українську міфологію, у якому познайомили глядачів з унікальними персонажами наших міфів та легенд і показали, що вони мають не менше “суперсил”, ніж герої інших міфологій чи сучасних популярних фентезі. Тепер ми хочемо наочно продемонструвати, наскільки українська міфологія багата та різноманітна. Тож у новому сезоні, який називається “Енциклопедія української міфології”, буде представлено 27 історій про неймовірних персонажів та дивовижні явища. Дехто з них широковідомий, а про когось ви почуєте вперше. Але всі вони надзвичайно колоритні та варті того, щоб ними захоплюватися», — розповів Нік Лисицький.

Проєкт «Чарівний світ UA» відомий тим, що займається популяризацією української міфології з 2020 року. У його рамках створено мобільний застосунок з доповненою реальністю, настільну гру, пазли, готується до виходу книга в жанрі фентезі. У найближчих планах «Чарівного світу UA» — випуск художньої книги та побудова платформи для дослідження, диджиталізації та популяризації української міфології в Україні та всьому світі.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в Україні запустили освітній проєкт для військових «Кодекс воїнів світла». Кінорежисер Любомир Левицький записав низку відеодіалогів із військовими, які викладені на ютуб-каналі та інстаграм-сторінці проєкту.

Також ми писали про те, що на ютубі можуть з’явитися навчальні вікторини, згенеровані штучним інтелектом.

Фото: ініціатор проєкту «Чарівний світ UA» Нік Лисицький / «Чарівний світ UA»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1857
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду