Канал «Дім» – рік мовлення у новому форматі

Канал «Дім» – рік мовлення у новому форматі

14 Вересня 2023
692

Канал «Дім» – рік мовлення у новому форматі

692
Виповнився рік зі старту телеканалу українського іномовлення «Дім» в оновленому форматі.
Канал «Дім» – рік мовлення у новому форматі
Канал «Дім» – рік мовлення у новому форматі

За рік в ефірі каналу «Дім» відбулись прем’єри майже двох десятків проєктів, переважно власного виробництва, з’явились нові популярні ведучі, оновлений YouTube-канал отримав понад 55 млн переглядів та 120 тис. підписників, а на всіх діджитал-майданчиках «Дому» кількість переглядів за рік сягнула 165 млн, кількість підписників – понад 760 тис.

Сьогодні канал «Дім» орієнтується на україномовних глядачів за кордоном, у першу чергу – українських біженців, а також – на внутрішньо переміщених осіб. Виклики, з якими вони стикаються, потреба відчувати зв’язок з домом, їхні культурні, соціальні, інформаційні запити завжди у фокусі команди каналу «Дім».

«Рік тому, готуючи оновлену сітку «Дому», ми прагнули, щоб наш контент підтримував наших співгромадян - вимушених біженців - насамперед емоційно, щоб вони залишались включеними не лише в мігрантські будні, а й в українські події, в український мовний і ментальний простір, а також розуміли, що вони потрібні країні, зокрема й через увагу до них державного телеканалу. За рік ми запустили низку проєктів, які дозволяють вирішувати ці задачі комплексно, і це понад тисячу годин прем’єрного контенту переважно власного виробництва. У нас є програми і рубрики, безпосередньо присвячені історіям чи потребам українців  за кордоном та внутрішніх переселенців. Наприклад, «Дочекаюсь» з Лілею Ребрик чи «Діло буде» з Сергієм Лиховидою. Є формати, які говорять про подолання травмуючого досвіду війни: «Я не забуду», «Точка опори». Є соціальні ток-шоу, пізнавальні та культурологічні проєкти. Більша частина наших прем’єр цього року знайшла відгук у глядачів - розуміємо це за переглядами в діджитал, за коментарями в соціальних мережах, тому ми продовжили їх в осінньому сезоні 2023. Восени команда «Дому» готує ще кілька новинок. Головне, на чому плануємо зосередитись на наступний рік – це розвиток закордонної мережі дистрибуції каналу «Дім». Маємо амбіцію зробити «Дім» більш доступним за кордоном не лише через мережу Інтернет чи супутник, а й через  OTT-платформи та мережі кабельних операторів різних країн», - говорить генеральна директорка державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України», до складу якого входить канал «Дім», Юлія Островська.

Протягом року обличчями оновленого каналу «Дім» стала низка популярних українських ведучих, блогерів, артистів. Лілія Ребрик та Ірина Хоменко долучились до команди «Ранку Вдома» і його ведучого Костянтина Октябрського. Лілія Ребрик також стала ведучою соціального реаліті про зустріч рідних людей, розлучених війною, «Дочекаюсь», а Ірина Хоменко – соціального ток-шоу  «Я не забуду» про тих, хто своїми діями, рішучістю долати випробування і вірою в добро змінюють життя інших на краще. Олена Кравець разом зі своїм співведучим Юрієм Карагодіним презентувала проєкт суботнього вечора «Тихий вечір з Оленою Кравець». Ведучим інтелектуальної вікторини «Блокпост шоу» став шоумен і актор Володимир Шумко. Популярний ведучий, блогер Сергій Лиховида у новому проєкті «Діло буде» знайомить українцями, які під час повномасштабної війни продовжують розвивати свій бізнес або започатковують новий, насамперед - з історіями вимушених переселенців. Євген Зінченко та Діана Звягінцева (Кондратюк) і тижневик «Коло спорту» щопонеділка занурюють глядачів у світ енергії та адреналіну великого спорту. Світлана Леонтьєва запустила авторський проєкт інтерв’ю «Точка опори», де знакові для України особистості діляться власним  досвідом того, як під час війни знаходити сили жити, перемагати й думати про майбутнє. Восени на каналі «Дім» стартував уже третій сезон культурологічного проєкту #Муз_Оборона, гості якого – популярні українські музиканти розповідають власну історію створення пісень, народжених війною.

Команда каналу «Дім» зняла за рік кілька успішних документальних проєктів, серед яких: «Тимчасово» про українських біженок за кордоном і їхню надію на повернення додому; «Мами війни» - історії жінок, сини й доньки яких загинули на війні;  «Лютий довжиною в рік» до річниці повномасштабного вторгнення; «Сестри» - про сестер-близнючок, які  доглядають за могилами полеглих воїнів, до яких не можуть приїхати рідні; «Мріяти не шкідливо», герої якого розповідають про свій шлях до здійснення мрії всупереч війні. Також в ефірі каналу «Дім» відбулась прем’єра документальних проєктів «Кава твого міста», «Залізні люди», музичного тревелу «Як звучить світ…Україна».

Канал «Дім» доступний для перегляду на діджитал-майданчиках мовника в мережі Інтернет, за допомогою супутникового мовлення, через ОТТ-платформи та в мережах кабельних операторів. Окрім ефіру та сайту, контент каналу «Дім» представлений на дев’яти діджитал-майданчиках в усіх ключових для нашої цільової аудиторії соціальних мережах: YouTube, Facebook, Instagram, TikTok, X (Twitter), Threads. Загальна кількість підписників – 766 тис., переглядів – 165 млн, з них понад 55 млн переглядів і 120 тис. підписників отримав YouTube-канал оновленого «Дому». Найбільш популярними тут були відео різних випусків «Тихого вечору з Оленою Кравець», епізоди «Я не забуду» з Іриною Хоменко та «Блокпост шоу» з Володимиром Шумком. Серед YouTube-shorts найбільш популярним відео стали момент зустрічі військового з родиною в проєкті «Дочекаюсь» (2,4 млн переглядів); казахський волонтер Костянтин Гудаускас і його розповідь про бабу Галю, яка рахувала ворожу техніку під час окупації (2,3 млн), Володимир Дантес у «Тихому вечорі з Оленою Кравець» про лагідну українізацію (2,1 млн).

Частину діджитал-майданчиків команда «Дому» запустила протягом року, наприклад, окремі акаунти «Ранку Вдома» у соціальних мережах, акаунт «Дому» в TikTok, який менше ніж за рік отримав понад 170 тис. підписників та 85 млн переглядів. Кілька десятків відео на цьому майданчику зібрали понад мільйон переглядів. Для прикладу, кілька відео з різних проєктів перша зустріч військового з донечкою (3,7 млн) та зустріч мами і старшого сина (3,5 млн) в «Дочекаюсь», MamaRika про початок повномасштабного вторгнення і евакуацію з дитиною в #Муз_Обороні (1,5 млн), Даніель Салем поділився з Оленою Кравець історіями  з фронту (1,8 млн).

Влітку 2023 року «Дім» запустив власну соціальну ініціативу, яка робить проєкти каналу доступними для людей з порушеннями слуху у перекладі жестовою мовою, а саме: проєкти «Дочекаюсь», «Я не забуду», «Тихий вечір з Оленою Кравець», #Муз_Оборона у сурдоперекладі Уляни Шумило. Також канал у партнерстві з ДСНС зняв жестовою мовою низку безпекових роликів, зокрема про те, як поводитись під завалами, під час вибухів, під час повітряної тривоги, при виявлення вибухонебезпечних предметів та інші.

Дивіться проєкти каналу «Дім» на сайті та на YouTube-майданчику

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
692
Читайте також
23.03.2023 13:01
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 325
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду