«Іноземними спостерігачами» на псевдовиборах на окупованій території України виявилися давні друзі Кремля

«Іноземними спостерігачами» на псевдовиборах на окупованій території України виявилися давні друзі Кремля

13 Вересня 2023
1422
13 Вересня 2023
13:44

«Іноземними спостерігачами» на псевдовиборах на окупованій території України виявилися давні друзі Кремля

1422
Антисеміти, партнери Пригожина, лжемедійники — деякі з них навіть не є іноземцями.
«Іноземними спостерігачами» на псевдовиборах на окупованій території України виявилися давні друзі Кремля
«Іноземними спостерігачами» на псевдовиборах на окупованій території України виявилися давні друзі Кремля

За твердженнями росЗМІ, міжнародні спостерігачі «не зафіксували» серйозних порушень на виборах у Росії та схвалили результати фейкового «народного волевиявлення» на окупованих територіях України. І це — незважаючи на масові маніпуляції та профанацію замість голосування на захоплених частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Втім, чи варто було очікувати іншого результату, якщо «експерти», які не побачили порушень, давно співпрацюють з російською владою, а деякі з них узагалі не є іноземцями. Це з’ясувало незалежне інтернет-видання «Полігон».

«Експерт» з виборів, як представляли його російські пропагандистські медіа, Фолькер Фрідріх Карл Чапке спостерігав за голосуванням на захопленій Росією частині Луганської області і, звісно, не помітив ніяких порушень. Так, Чапке — досвідчений у цій справі, він знає, як не помітити порушень під час голосування, як не помітив їх у 2020 році, коли в Росії проходив плебісцит щодо «обнулення» президентського терміну Путіна. Чапке — засновник «Прусської громади», яка має чимало ультраправих прибічників, багато років співпрацював з Євгенієм Пригожиним та отримував гроші від асоціації AFRIC, афілійованої з компаніями покійного «кухаря Путіна». «У Німеччині навіть наполовину це не так добре зроблено, як тут», — похвалив роботу ЦВК РФ німецький партнер Пригожина.

Фрідріх Карл Чапке. Фото: телеграм-канал «Луганск 24»

«Спостерігач» Клод Шанклю виявився бойовиком ультраправої французької організації «Група спільної оборони», відомої антисемітськими та антиамериканськими гаслами. На батьківщині він організовує проросійські мітинги, а в РФ зустрічається з Памфіловою та розхвалює роботу ЦВК. У 2022 році Шанклю «спостерігав» за псевдореферендумами на окупованій території України, називаючи їх «референдумами свободи людей».

Андре Мішель Клод Шанклю. Фото: фейсбук Шанклю

Він очолює некомерційну організацію «Колектив Франція — Росія» і є активним учасником та організатором проросійських мітингів у Франції. Не приховує Шанклю своїх симпатій до Росії і в соцмережах, публікуючи фото з триколором та георгіївською стрічкою на грудях.

Ще одним «іноземним спостерігачем» на так званих виборах на окупованій частині Луганщини виявився виходець із Німеччини Томас Репер, який понад 20 років живе в Росії. Колись він торгував парфумерією та паливом, але всі його фірми вже закриті. Роспропаганда називає Репера «німецьким журналістом», і він справді народився в Німеччині, але у 17-річному віці переїхав до Санкт-Петербурга, де став повноцінним громадянином РФ. При цьому Репер не працює на конкретну редакцію, і журналісти «Полігона» не знайшли в інтернеті слідів його журналістської діяльності. Хоча в «німця» є сайт, який у 2023 році відвідали менше 30 тисяч людей.    

Томас Репер. Фото: фейсбук Репера

Був серед «іноземних спостерігачів» на псевдовиборах й італієць. Вітто Гриттані також контролював процес «народного волевиявлення» на окупованій частині Луганщини. Однак при більш близькому знайомстві Гриттані виявився громадянином частково визнаної Абхазії. З 2016 року він є послом «міністерства закордонних справ» цієї республіки. «Навіть прокремлівські ЗМІ раніше називали Вітто Гриттані дипломатом. Втім, посада людини легко змінюється в залежності від політичної обстановки», — резюмують автори розслідування.  

Вітто Гриттані. Фото: кадр з відео «Ленты новостей Луганска»

Докладніше про «спостерігачів», які виявилися агентами Кремля, можна прочитати тут.

«Детектор медіа» повідомляв, що, за даними українського омбудсмана, серед кандидатів на псевдовиборах у захоплених Росією регіонах України — вбивці й кати.

Раніше «Жовта стрічка» оголосила на тимчасово окупованих територіях акцію «Не відкривай двері рашистам». Рух опору закликав українців бойкотувати псевдовибори, які готуються проводити загарбники на ТОТ.

МЗС України закликало світ не визнавати результатів псевдовиборів, які Росія влаштовує на захоплених територіях 8–10 вересня

Фото: Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1422
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду