detector.media
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
05.09.2023 22:55
У Російській академії наук Володимира Соловйова звинуватили у «геббельсівській пропаганді»
У Російській академії наук Володимира Соловйова звинуватили у «геббельсівській пропаганді»
Таке звинувачення пролунало в заяві Інституту США та Канади, що засудила наклепницьку кампанію проти директора цього інституту, звільненого через статтю, у якій ішлося про штампи російської пропаганди.

Колектив Інституту США та Канади Російської академії наук (РАН) 5 вересня опублікував у «Независимой газете» заяву, в якій засудив наклепницьку кампанію проти директора цього інституту Валерія Гарбузова, звільненого через статтю, де йшлося про штампи російської пропаганди. У публікації Гарбузова передача кремлівського пропагандиста Володимира Соловйова «Вечер с Владимиром Соловьевым» порівнюється з геббельсівською пропагандою. Про це повідомляє «Агентство. Новости».

Заяву РАН в «Независимой газете» було опубліковано о 12:30, однак до 13:30 її  було вже видалено. Копія сторінки збереглася в кеші Google. «Независимая газета» не прокоментувала видалення публікації.

У заяві Інституту США та Канади РАН ситуацію навколо колишнього директора Валерія Гарбузова названо «наклепницькою кампанією та грубою й бездарною спробою завдати удару по науковій школі вітчизняної американістики, яка створювалася десятиліттями». Також автори публікації прокоментували заяви, зроблені в ефірі передачі «Вечер с Владимиром Соловьевым», що вийшла 30 серпня: «Усі факти, які наведені у передачі Володимира Соловйова від 30.08.2023 р. і тиражуються у медійному просторі, побудовані на відвертій брехні, що подається у формі огидної класичної геббельсівської пропаганди, яка справляє вкрай жалюгідне й убоге враження».

«Агентство. Новости» також інформує, що Валерія Гарбузова було звільнено після того, як 29 серпня в «Независимой газете» вийшла його колонка «Втрачені ілюзії епохи, що минає. Для самопізнання Росії необхідні знання, а не міфи». У ній ішлося про те, як російська влада використовувала міфи для консолідації громадян РФ. У тексті, зокрема, зазначено: «Нинішні вітчизняні клеврети авторитаризму без сором'язливості, зі зворушливим розчуленням щиро ототожнюють главу держави з самою державою, тимчасового володаря країни — з великою національною та історичною константою. Соромно, панове, і принизливо!».

Видання зазначає, що стаття викликала негативну реакцію прокремлівських блогерів та журналістів. У передачі Соловйова після виходу цієї публікації російський китаєзнавець Микола Вавілов закликав «зробити ревізію академічних кіл». Сам Соловйов назвав інститут «застарілою організаційною структурою».

«Агентство» додає, що в коментарі «ТАСС» Валерій Гарбузов сказав, що трудовий договір з ним було розірвано за ініціативи засновника.

Вже після звільнення, 5 вересня, Гарбузов опублікував у «Независимой газете» нову колонку, де подякував тим, хто його підтримав, та відповів на «масштабне цькування з використанням федеральних каналів телебачення, із застосуванням адміністративної артилерії, агресивної пропаганди та відвертої і надто примітивної брехні». У якості прикладу він навів програму «Вечер с Владимиром Соловьевым.

Гарбузов уточнив, що не написав у минулій колонці нічого нового і що там викладаються ідеї, які до цього з'являлись у наукових статтях вітчизняних учених. Завершується публікація словами про те, що колектив інституту «ніколи не був і не є гніздом іноземної розвідки або гуртком підступних карбонаріїв. Хоча, кажуть, що пацієнти, які страждають на певні розлади (особливо коли вони одягнені в псевдопатріотичну тогу), думають саме так».

 Фото: колаж із сайту «Нет цензуре»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY