Верховна Рада відправила Олексія Резнікова у відставку

Верховна Рада відправила Олексія Резнікова у відставку

5 Вересня 2023
1337
5 Вересня 2023
14:02

Верховна Рада відправила Олексія Резнікова у відставку

1337
Відповідне рішення підтримали 327 народних депутатів.
Верховна Рада відправила Олексія Резнікова у відставку
Верховна Рада відправила Олексія Резнікова у відставку

Верховна Рада звільнила Олексія Резнікова з посади міністра оборони України. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Відповідне рішення підтримали 327 народних депутатів.

За словами Железняка, призначення нового міністра оборони відбудеться завтра.

Нагадаємо, 3 вересня Президент України Володимир Зеленський повідомив про рішення змінити міністра оборони. Наступного дня міністр оборони Олексій Резніков подав до Верховної Ради заяву про відставку і заявив, що готовий до звіту.  

За словами президента, Олексія Резнікова має замінити Рустем Умєров. Рустем Умєров — голова Фонду держмайна України, призначений на цю посаду рік тому. До цього був обраний народним депутатом від партії «Голос». Після початку повномасштабної війни входив до складу переговірної групи з росіянами. Також брав участь у переговорах зі США щодо постачання озброєння для України. Зранку 4 вересня Умєров уже подав заяву про відставку з посади голови Фонду держмайна, повідомив спікер Руслан Стефанчук.

Олексія Резнікова призначили міністром оборони 4 листопада 2021 року. Він очолював міністерство протягом усього повномасштабного вторгнення та був одним з ключових переговірників у питанні постачання озброєнь Україні, зокрема у форматі Рамштайну.

За останні пів року довкола Міноборони виникли два гучні корупційні скандали, спричинені журналістськими розслідуваннями.

У січні журналіст Юрій Ніколов заявив, що Міністерство оборони закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. У відповідь відомство назвало публікацію маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ, однак пізніше міністр Резніков визнав, що реакція на журналістський матеріал мала бути іншою та швидшою.

Тоді на тлі цих звинувачень подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького. Згодом їм Офіс генпрокурора повідомив про підозру.

Після цього Верховна Рада прийняла закон про запровадження прозорості в оборонних закупівлях, а при Міноборони створили Громадську антикорупційну раду.

Нещодавно, 10 серпня, журналіст Юрій Ніколов з посиланням на джерела на митниці повідомив, що Міноборони закупило в турецької компанії 233 тисячі зимових курток, причому вартість однієї з партій дорогою з Туреччини в Україну нібито зросла втричі. Окрім цього, заявив журналіст, з огляду на вагу курток, вони були начебто літні, а не зимові.

Невдовзі на «УП» вийшло розслідування Михайла Ткача про те, що з турецькою компанією, яка постачала ці куртки для ЗСУ, може бути пов'язаний племінник народного депутата від «Слуги народу» Олександр Касай.

Міністр оборони Олексій Резніков на тлі цих звинувачень запропонував парі журналістові «Української правди» Михайлу Ткачу та голові антикорупційного комітету Верховної Ради Анастасії Радіній: якщо Міноборони доведе свою невинуватість, Ткач має на три роки припинити займатися журналістикою, а Радіна — скласти мандат.

Згодом Громадська антикорупційна рада при Міноборони спростувала інформацію, начебто закуплені куртки були літніми, підтвердивши, що вони зимові.

Останні розслідування викликали ширшу дискусію в медіасередовищі щодо якості журналістських розслідувань та їхньої доцільності в умовах війни.

Читайте також:

Фото: Олексій Резніков / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1337
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду