Transparency International розкритикувала президентську ініціативу прирівняти корупцію до держзради

Transparency International розкритикувала президентську ініціативу прирівняти корупцію до держзради

29 Серпня 2023
1195
29 Серпня 2023
12:00

Transparency International розкритикувала президентську ініціативу прирівняти корупцію до держзради

1195
Експерти застерегли владу України від простих рішень та закликали не змінювати напрямок, у якому працює держава.
Transparency International розкритикувала президентську ініціативу прирівняти корупцію до держзради
Transparency International розкритикувала президентську ініціативу прирівняти корупцію до держзради

В українському представництві міжнародної антикорупційної організації Transparency International висловились проти ініціативи Президента України прирівняти масштабну корупцію до державної зради під час війни та надати можливість розслідувати її не лише НАБУ, а й Службі безпеки. Експерти вважають це «дуже поганою ідеєю» і наводять шість аргументів проти цього у своїй заяві.

По-перше, наголосили в TI Ukraine, боротьба з корупцією є викликом не лише для України, а й для всього світу. У цьому питанні завжди треба пам’ятати, що неможливо знизити рівень корупції лише шляхом посилення відповідальності за такі злочини. Експерти переконані, що системні глобальні проблеми потребують таких самих системних, а не популістичних і точкових, рішень.

По-друге, зауважили у Transparency International, однією з цілей корупційних злочинів є фінансова вигода. «Ефективно запобігати та боротися з такими правопорушеннями варто, прибравши можливості для такої вигоди та забезпечивши невідворотність покарання за ці злочини. Зрештою, досвід країн із найбільш суворим покаранням за корупцію, як, наприклад, Китай, показує, що навіть загроза розстрілу за хабарі не зменшує реальний рівень корупції в країні», — йдеться у заяві.

По-третє, звернули увагу експерти, розслідування злочинів державної зради, які проводить Служба безпеки України, є об’ємними та важкими. Такі провадження передбачають безпрецедентні обмеження прав громадян, навіть коли йдеться лише про підозру. У судах справи теж розглядаються дуже довго.

Водночас, нагадали в організації, СБУ розслідувала корупційні злочини протягом 23 років після здобуття нашою країною незалежності. За таких умов Україна мала найнижчі показники в Індексі сприйняття корупції — усього 25 балів.

Динаміка зміни індексу сприйняття корупції в Україні

«Також виникають застереження стосовно здатності СБУ уникати впливу, в тому числі з боку президентської вертикалі, тому аполітичність її розслідувань може бути під питанням. В Україні вже створені антикорупційні інституції, які показали успішний старт і ефективність своєї роботи. Ці органи є незалежними та самостійними, і саме цю незаангажованість треба розвивати, а не жертвувати нею заради швидких і простих рішень», — застерегли в TI Ukraine, і це є четвертим аргументом проти пропозиції Володимира Зеленського.

П’ятим аргументом є те, що прирівняння корупції до держзради, навіть під час воєнного стану, може негативно вплинути на євроінтеграцію України. Ініціатива може стати шкідливою і для посилення верховенства права й питання захисту прав людини. У заяві зазначили: «Адже виходить, що іншим шляхом, крім засекречення справ щодо корупції, Україна неспроможна подолати цю проблему».

Остання причина, чому ідея ОП є поганою, у тому, що «просте рішення» у вигляді змін до Кримінального кодексу України «ніколи не призводило ні до чого хорошого». У якості прикладу в TI Ukraine називають кримінальну відповідальність за неособисте голосування, за якою жодного депутата виявлені докази правопорушення так і не притягнули до відповідальності.

«Таким чином, подібні ініціативи — це більше про боротьбу з симптомами, а не з хворобою. Корупція — це державна зрада на метафоричному рівні, а не юридичному. Тому цей красивий лозунг вкрай складно впакувати в законодавство таким чином, щоб це не зламало довготривалу і комплексну боротьбу з корупцією в Україні загалом. Бо це системна проблема, яка не має “простих рішень”. Україна вже працює в потрібному напрямку, тож не варто сходити з цього шляху задля, здавалося б, швидких, але дуже ризикових рішень. Навіть під час війни», — підсумували в Transparency International Ukraine.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що українці відзначають покращення у боротьбі з корупцією, але вважають її другою після війни проблемою країни.

Також ми писали про те, що українці більше бояться корупції під час відбудови країни, ніж повторення війни.

Читайте також:

Ілюстрація та інфографіка: Transparency International Ukraine

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1195
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду