detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
14.08.2023 16:00
СБУ затримала двох киянок, які щодня «розганяли» в соцмережах до 70 фейків про війну
СБУ затримала двох киянок, які щодня «розганяли» в соцмережах до 70 фейків про війну
Жінки шукали роботу копірайтера і пішли на співпрацю з російськими спецслужбами та редактором російського порталу.

Кіберфахівці Служби безпеки затримали в столиці двох киянок, які за вказівкою росіянина, головного редактора прокремлівського порталу «Вся Тверь» Олександра Зеніна, поширювали щодня в соцмережах десятки фейкових повідомлень про війну. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За його вказівками обидві жінки щодня поширювали в українському сегменті соцмереж і телеграм-каналів до 70 фейкових повідомлень про війну в Україні. Насамперед зловмисниці масово «розганяли» дезінформацію про хід бойових дій на фронті та намагалися дискредитувати Сили оборони.

Для цього вони створили і самостійно адміністрували мережу проросійських телеграм-каналів та спільнот у фейсбуці, яка охоплювала аудиторію у понад 10 тисяч користувачів.

Матеріали для деструктивного контенту вони отримували у вигляді електронних «методичок». За успішно виконані завдання російський пропагандист надсилав своїм підопічним до 10 тисяч у гривневому еквіваленті.

За наявними даними, Зенін координував свої дії з російськими спецслужбами і через публікації фігуранток намагався поширювати панічні настрої в українському суспільстві.

За даними слідства, колаборантками виявились дві безробітні мешканки Києва, які шукали роботу копірайтера на фриланс-біржах. Таким чином вони потрапили в поле зору Зеніна, який за щомісячні «гонорари» залучив їх до співпраці у війні проти України.

Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила незаконність дій колаборанток.

Під час обшуків за місцями проживання зловмисниць вилучили комп’ютерну техніку, яку вони використовували для адміністрування ворожих інтернет-ресурсів. Також виявили електронний поштовий архів із доказами листування з російським пропагандистом.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом фігуранткам про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисницям загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Служба безпеки України повідомила про підозру в колабораціонізмі колишньому головному редактору газети «Новини Сватівщини», яка виходила у Сватовому на Луганщині, Сергію Кривоносу. 

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY