Шоу «Мекнув – питайте»: чому слова ведучих про гоління жіночого тіла – це не свобода слова і яка від цього може бути шкода

Шоу «Мекнув – питайте»: чому слова ведучих про гоління жіночого тіла – це не свобода слова і яка від цього може бути шкода

11 Серпня 2023
1935

Шоу «Мекнув – питайте»: чому слова ведучих про гоління жіночого тіла – це не свобода слова і яка від цього може бути шкода

Яна Радченко, Ольга Падірякова, «Zmina»
1935
Протягом останнього тижня в українському сегменті соцмереж не вщухають реакції на шоу “Мекнув – питайте”.
Шоу «Мекнув – питайте»: чому слова ведучих про гоління жіночого тіла – це не свобода слова і яка від цього може бути шкода
Шоу «Мекнув – питайте»: чому слова ведучих про гоління жіночого тіла – це не свобода слова і яка від цього може бути шкода

За концепцією шоу, відомий ведучий Володимир Остапчук запрошує двох зіркових співрозмовників і разом вони обговорюють якусь тему. Тема останнього випуску – чоловіки про жінок. Зокрема, сам Остапчук, співак Олексій Задорожний (Позитив) та блогер Богдан Шелудяк відповідали на питання, якою має бути зовнішність бажаної жінки, чи прийнятними є целюліт або неголені ноги, пахви та інші частини тіла. Виявилось, що жінка “не може бути 10 із 10”, якщо в неї не поголено волосся на тілі.

Такі публічні висловлювання очікувано викликали обурення серед української аудиторії, зокрема жіночої. Жінки записували відеовідповіді та створювали меми, де висміювали ведучих, не підбираючи слів, і наголошували на тому, що жінка сама має вирішувати, чи голити їй своє тіло, і жоден чоловік не має на це вказувати.

Згодом двоє учасників програми – Остапчук та Позитив – оприлюднили в соцмережах пояснення, що таким чином висловлювали свою особисту думку про свої особисті уподобання. Буцім вони нікого не дискримінували і не заслуговують на такий осуд. Апелювали також до свободи слова.

Про те, чи дійсно в даному випадку йдеться про безневинні висловлювання і чи можна їх виправдати свободою слова, читайте в матеріалі.

Скандальні заяви на шоу та реакція в соцмережах

Шоу “Мекнув – питайте” транслюється на ютуб-каналі Остапчука. Зйомки відбуваються в одному з київських ресторанів. Ведучий та його гості за пивом відповідають на питання аудиторії. За словами Остапчука, 50% питань надходять на його власний інстаграм-акаунт, а решта 50 – від аудиторії, запрошеної на зйомки.  

Питання, яке найбільше збурило соцмережі, підняли наприкінці програми.

“Вона 10 із 10, але не любить робити депіляцію. Це ок?” – зачитав Остапчук і уточнив, що йдеться про депіляцію волосся на ногах та в інтимній зоні. І одразу ж першим відповів на це питання:

“Мені взагалі не ок. Я вважаю, що дівчина має бути поголеною. Всюди”.

“Без депіляції вона не може бути 10 із 10”, – заявив Шелудяк.

Остапчук: “А вона вважає, що десять із десяти”

Шелудяк: “А, то шо вона вважає, сорі!”

Співрозмовників підтримав Позитив, який розказав про те, як його неприємно вразило, що дуже красива і талановита виконавиця, на яку він підписаний в інстаграмі, показала себе з неголеними ногами.

Тож всі спікери цього шоу одностайно прийшли до думки, що неголене у певних місцях жіноче тіло – це не ок.

А Остапчук окремо підсумував це закликом: “Робіть депіляцію, щоб все було гарно, красиво, тому що ми теж намагаємось бути красивими”.

Фрагмент про те, що жінка не може бути 10 із 10, якщо в неї неголені ноги, пахви чи інтимна зона, швидко поширився у мережі, тож обурення щодо цього висловлювали навіть ті, хто не дивився і не планував дивитись згадане шоу.

Учасники отримали коментарі про те, що вони самі далекі від ідеалу, не голять своє тіло, і точно не мають робити рекомендації сучасним жінкам щодо їхньої зовнішності і оцінювати їх за 10-бальною шкалою.

Висловлювання називали сексистськими, застарілими, а самих чоловіків закомплексованими.

“Для таких чоловіків, які живуть у світі лавандових латешечок, рожевих лоферів і білих пальт, жінка завжди буде просто предметом, мʼясом. Жінка “повинна” відповідати певному стандарту, так, наче ми не живі люди, а якісь істоти, народжені спеціально для задоволення чоловіків.

Хочете гладеньку, слухняну, без запахів, критичних днів, поганого настрою та хвороб – го прямо до сексшопу, там на замовлення яку хочете собі обирайте і живіть із нею”, – написала на своїй фейсбук-сторінці журналістка Марина Курапцева. 

Зауважили вона і те, що певні процедури з депіляції можуть викликати подразнення, бути болісними та вартісними:

“Ви колись бачили подразнення після бритви, з яких тече кров і утворюється сип? Знаєте, на які процедури йдуть жінки, щоб, наприклад, відбілити собі певні місця на вимоги таких от як ви, і які діагнози потім отримують? Уявляєте площу тіла, яку нам потрібно регулярно обдирати, аби не стати героїнями таких шоу? А ціни на салонні процедури ви бачили? Де написано, що жінка має вкладати купу грошей у болісні неприємні процедури?”.

До речі, в коментарях до посту Марини Курапцевої можна побачити підбірку креативних відеовідповідей, знятих для тіктоку та фейсбуку.

А в інстаграмі правозахисної організації “Гендер Зед” нагадали, що загалом ідея гоління для жінок виникла лише на початку 20 століття і просувалась, щоб продати певні товари:

“У 1915 році створили жіночу бритву, а у 1930-му дівчата помирали чи калічили себе кремом Koremlu з щурячої отрути. А потім були реклами із хустками, які ковзали ногами, та соціальні мережі, які блокували картинки із неголеними пахвами”.

Таке масове обурення жіноцтва є цілком здоровою реакцією на ситуацію, пояснила в сюжеті “Сніданку 1+1” феміністка та блогерка Емма Антонюк:

“Те, яким має бути жіноче тіло, має там бути волосся чи не має. 10 із 10, чи скільки там з 10, має вирішувати не Остапчук та інші хлопці, чиї прізвища я не знаю, які сильно боялися за свою крихку маскулінність, а лише сама жінка”.

Намагання виправдати сексизм свободою слова

Через кілька днів такої бурхливої реакції соцмереж ведучий Володимир Остапчук вирішив надати додаткові роз’яснення.

У своєму інстаграмі він написав, що під час шоу висловлював лише власну думку про власні уподобання щодо жінок і не казав, що всі жінки мають бути такими, тож нікого не дискримінував.

 “Чоловік має право казати, що йому подобаються поголені дівчата. Це особисте вподобання, а не сексизм доти, поки чоловік не каже, що жінка – це не жінка, якщо вона непоголена. У випуску такого немає й не може бути”, – написав Остапчук.

Він додав, що “наявність думки не дорівнює її нав’язуванню”, а жінки “мають самі вирішувати, що робити зі своїм тілом”.

Оскільки під кінець дня 9 серпня пост із таким поясненням зник з інстаграму Остапчука, нижче наводимо скриншоти. 

Із подібним роз’ясненням виступив і Позитив:  

“Мої слова на шоу стосовно депіляції у дівчат були виразом моєї особистої думки, а не спробою нав’язати її іншим чи дискримінацією. Я вважаю, що кенселити людину за особисту думку або смак неправильно, бо тоді незрозуміло, за яку свободу самовираження ми боремося”.

Однак такі виправдання не задовольнили, а ще більше збурили користувачів, вони наголошували, що і сам ведучий, і його гості є публічними людьми і транслювали свої думки на широку аудиторію.

Від себе зауважимо, що наприкінці обговорення питання Остапчук підсумував його рекомендацією жінкам робити депіляцію, “щоб все було гарно, красиво”.

І якщо дорослі жінки здебільшого продемонстрували здорову реакцію, то вплив на підліткову аудиторію може бути зовсім іншим. Адже вони в цьому віці орієнтуються на так званих інфлюенсерів.

Зокрема, про небезпеку для дітей розповідають і мами в соцмережах. Кажуть, що їхні доньки вже в 10 років переживають через волосся на руках.

“….У багатьох дівчат через отакі висловлювання додається ще більше комплексів…”

“… Дитині лише 10 років, а вона вже переживає за волосаті руки. Звідки воно в голові… розумію, що тікток, ютуб”.

Такі цитати матерів наводить у своєму сюжеті “Сніданок з 1+1”.

Який психологічний вплив на підлітків мають висловлювання щодо зовнішності

ZMINA запитала про те, який вплив можуть мати на підлітків подібні висловлювання відомих людей, у кандидатки психологічних наук Марини Діденко.

За її словами, протягом усього життя людина проходить різні етапи становлення ідентичності у пошуку свого “я”, відповідаючи собі на питання, хто вона така, яка вона, які її цінності, потреби й переконання. Найгострішим цей етап виявляється саме у підлітковому віці, оскільки цей період відрізняється від молодшого віку тим, що дитина починає шукати орієнтири в зовнішньому світі. 

Тож важливими для підлітків стають лідери думок – відомі особистості, якими вони захоплюються. Як хлопці, так і дівчата  хочуть бути схожими на тих, хто їм подобається цінностями, стилем життя, переконаннями. У них ще не сформоване чітке розуміння “доброго” і “поганого”, вони у пошуку “норми”. Але “норма”, як наголошує психологиня, у понятті краси – теж умовна. Приміром, середньовічні й сучасні норми краси – це абсолютно різні речі. 

“Тому, чуючи від інфлюенсерів подібні твердження, підліток засвоює, що депіляція є важливим елементом твоєї краси. Для дівчинки це звучить так: “Я маю бути поголеною”. А для хлопчика: “Якщо вона не голить усі потрібні місця, то вона некрасива”. У такому випадку не формується питання того, що це може бути про вибір, гігієну та зручність”, – пояснює Марина.

Ймовірно, почувши такі слова, дитина почне їх наслідувати. Наслідування – це один із механізмів, який людина використовує для засвоєння певного життєвого досвіду. 

“Навіть, якщо інфлюенсери мають право на свою думку й умовно кажуть, що для них це красиво, дитина засвоює це так, що це красиво для всіх. І питання в тому, що Остапчук та інші не сказали це так: “Для мене це важливо, але бувають різні жінки”. Вони мають право на своє уявлення стандартів краси, але оскільки вони є інфлюенсерами – вони несуть відповідальність за те, що кажуть на широкий загал”, – каже Діденко.

Тож підлітки, додає психологиня, які вбачають у цих людях свої ідеали, формуватимуть на основі їхніх тверджень “норму” краси для себе. Оскільки критичне мислення у підлітків, як і в багатьох дорослих людей, сформовано не повністю, – їм важко відрізнити, які твердження є правильними та стосуються їх. У підлітків й так часто зустрічається тілесна дисфорія (неприйняття своєї зовнішності), а висловлювання, які засуджують наявність целюліту чи непоголених частин тіла у жінок, ще більше підсилюють це явище. 

Як дорослі можуть захистити підлітків від стереотипів щодо тілесності

За словами психологині Марини Діденко, захистити дитину від такого впливу важко, оскільки, коли та досягає підліткового віку, дорослі (вчителі, батьки, інші родичі) втрачають свою авторитетність у її очах, а більш важливою стає саме думка інфлюенсерів. Проте існують певні методи запобігання цього. Нижче деякі з них.

1. Формувати здорові та довірливі взаємини з дитиною. Робити це слід змалечку, розмовляючи про різноманіття, красу та тілесність. Діти мають вчитися рефлексувати та ділитися своїми відчуттями з того чи іншого приводу. Крім того, психологиня радить батькам за різних обставин говорити своїм дітям, що вони красиві такі, які вони є.

2. Розмовляти з дітьми про сенси та формувати критичне мислення. У підлітків немає причинно-наслідкового звʼязку, оскільки у них поки що не сформована лобна кора. Відтак вони не завжди можуть простежити початок якоїсь події та те, до чого вона призвела. Тому батьки мають проговорювати логічні твердження самі, а дитина їх запамʼятає і користуватиметься ними надалі. Для цього можна використовувати фільми та подкасти, які транслюють правильне та здорове ставлення до себе. 

3. Займатись секс-просвітою дітей. Саме вона формує адекватне відношення до свого тіла, показуючи, що у кожної людини є свої особливості. Зокрема, у всіх може бути менше чи більше волосся на тілі, різна форма грудей та статевих органів тощо. 

4. Стимулювати заняття дітей спортом. Цей пункт важливий як з огляду на комунікацію між дітьми, що ходитимуть до спортивних гуртків, так і з огляду на безпосередньо фізичні навантаження. Спорт дає можливість виплеснути стрес і агресію, є профілактикою депресії, а також допомагає краще відчути своє тіло.

“Саме у підлітковому віці завершується формування усвідомлення свого тіла. Воно формується зі стереотипних уявлень, які діти беруть з того, що їх оточує – медіа, інфлюенсери тощо. Тож від того, що звучить навколо, наразі залежить формування образів тіл українських підлітків”, – підсумувала Діденко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Яна Радченко, Ольга Падірякова, «Zmina»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1935
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду