В Україні склали перелік населених пунктів, які підлягають «деколонізації»

В Україні склали перелік населених пунктів, які підлягають «деколонізації»

3 Серпня 2023
1807
3 Серпня 2023
16:54

В Україні склали перелік населених пунктів, які підлягають «деколонізації»

1807
Місцева влада повинна подати до ВР нові назви тих населених пунктів, що ввійшли до переліку.
В Україні склали перелік населених пунктів, які підлягають «деколонізації»
В Україні склали перелік населених пунктів, які підлягають «деколонізації»

Український інститут національної памʼяті підготував перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Цей перелік, уточнили в Інституті, не є вичерпним і буде доповнюватися. До нього поки що не ввійшли населені пункти, які розташовані на тимчасово окупованій території України.

«Оприлюднюючи список, УІНП має на меті сприяти громадам й органам місцевого самоврядування та звернути їхню увагу на ті назви, які містять російську імперську символіку відповідно до закону», — пояснили в установі.

Упродовж наступних шести місяців, до 27 січня 2024 року, місцева влада повинна подати до Верховної Ради України свої пропозиції назв для тих населених пунктів, які підпадають під перейменування відповідно до закону.

В УІНП нагадали, що закон включає до символів російської імперської політики топоніми на честь:

  • осіб, які були на керівних посадах у держструктурах, війську та партіях, зокрема й тих, які Російська імперія створювала на підпорядкованих землях, і брали участь у/сприяли російській імперській політиці;

  • осіб, які були працівниками радянських органів держбезпеки всіх рівнів, публічно, зокрема в мистецьких творах чи медіа, підтримували, глорифікували або виправдовували російську імперську політику, закликали до русифікації чи українофобії;

  • подій, повʼязаних із утіленням російської імперської політики;

  • назв російських міст та інших географічних, історичних та культурних обʼєктів РФ.

Наразі триває формування експертної комісії, яка надаватиме фахові висновки з питань, що виникатимуть у процесі деколонізації. Ця комісія, відповідно до закону, створюється при Українському інституті національної памʼяті.

До неї ввійдуть авторитетні науковці, які представляють академічні інституції й університети країни. На сьогодні положення про експертну комісію проходить процедуру державної реєстрації в Міністерстві юстиції України. Після завершення процедури державної реєстрації положення про комісію та оголошення про формування її складу будуть оприлюднені на сайті Інституту.

Завантажити перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики, можна у форматі docx.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь офіційно звернувся до міністра освіти і науки Оксена Лісового з проханням скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року за № 230 «Про схвалення Переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови й оприлюднення їх на офіційному вебсайті Національної комісії зі стандартів державної мови».

Нагадаємо, за даними Міністерства культури та інформаційної політики, протягом 2022 року в Україні перейменували 9 859 географічних назв та демонтували 145 пам'ятників, пов'язаних з російською чи радянською культурою та історією.

За даними Фонду «Демократичні ініціативи», близько 59% українців підтримують перейменування топонімів, назви яких пов’язані з Росією, Радянським Союзом та Російською імперією. Прихильників перейменування є більшість в усіх регіонах країни, окрім півдня.

Фото: kyivcity.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1807
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду