«Батьківщина-мати» позбулась радянського герба

«Батьківщина-мати» позбулась радянського герба

1 Серпня 2023
5289
1 Серпня 2023
16:35

«Батьківщина-мати» позбулась радянського герба

5289
Повністю роботи із заміни герба СРСР на український тризуб завершать до Дня Незалежності.
«Батьківщина-мати» позбулась радянського герба
«Батьківщина-мати» позбулась радянського герба

У вівторок, 1 серпня, в Києві демонтували радянський герб з монументу «Батьківщина-мати». Повністю роботи із заміни радянського герба на український тризуб мають завершити до Дня Незалежності, 24 серпня.

«Демонтовано», — написав ексміністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у фейсбуці, проілюструвавши свій допис фото- та відеокадрами процесу.

Демонтаж герба СРСР з «Батьківщини-матері» зафіксував також фотограф «Української правди».

Роботи, які проводились 1 серпня, були розпочаті з демонтажу нижнього фрагменту герба — частини вінка з обплетених стрічкою колосків. Кілька днів тому демонтували першу частину вінка.

Потім продовжили демонтаж, поки не зняли весь радянський герб, що провисів на монументі в центрі Києва понад 40 років.

За демонтажем, за інформацєю «Української правди», спостерігав в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. Він зазначив, що зараз на наших очах відбуваються історичні події, бо з кожним новим знятим елементом герба країна позбавляється залишків радянського минулого.

Як повідомлялось раніше, після зміни герба монумент «Батьківщина-мати» пропонують перейменувати на «Україна-мати».

Нагадаємо, минулого року Міністерство культури та інформаційної політики в застосунку «Дія» провело опитування, щоб з’ясувати, що українці хочуть бачити на щиті столичного монумента «Батьківщина-мати» замість герба СРСР. За даними опитування, 85% тих, хто взяв у ньому участь (а це 780 тисяч людей), хочуть замінити символіку СРСР на державний герб України тризуб. 

У травні цього року тодішній міністр культури Ткаченко повідомив, що підготовчі роботи із заміни радянського герба на тризуб уже розпочалися.

Директор Українського інституту сталевих конструкцій Олександр Шимановський повідомив, що будівельні та монтажні роботи із заміни герба на монументі загалом коштуватимуть приблизно 36 млн грн.

За оцінками експертів, декомунізація «Батьківщини-матері» має завершитись до Дня Незалежності 2024 року.

13 липня Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) видала дозвіл на ремонт щита монумента «Батьківщина-мати» в Києві і заміну на ньому радянського герба на національний.

Фото: Дмитро Ларін / «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5289
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду