detector.media
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
25.07.2023 21:54
У телефоні заарештованого депутата від забороненої «ОПЗЖ» правоохоронці виявили листування зі співробітниками ФСБ
У телефоні заарештованого депутата від забороненої «ОПЗЖ» правоохоронці виявили листування зі співробітниками ФСБ
Листування в телеграм-чаті свідчать, що депутат протягом весни–літа 2022-го підтримував зв’язок із двома працівниками ФСБ, домовлявся з ними про зустрічі у Бердянську та в анексованому Криму, а також звітував про роботу своїх підприємств в окупації.

У Олександра Пономарьова, народного депутата від забороненої «ОПЗЖ», якого 25 липня заарештували за підозрою у держзраді, під час обшуку правоохоронці знайшли в телефоні листування з працівниками ФСБ в період перебування депутата в окупованому Бердянську, повідомляють «Схеми»

Про контакти з одним із них — з позивним «Богун» — напередодні арешту Пономарьова «Схеми» розповіли у своєму розслідуванні.  

Журналісти опублікували фотографії телефона нардепа, вилученого правоохоронцями. Листування в телеграм-чаті свідчать, що депутат протягом весни–літа 2022-го підтримував зв’язок із двома працівниками ФСБ — з позивними «Богун» та «Лис», домовлявся з ними про зустрічі у Бердянську та в анексованому Криму, а також звітував про роботу своїх підприємств в окупації. Сам народний депутат раніше підтверджував у коментарі «Схемам», що в окупації мав контакти зі співробітником ФСБ «Богуном», але говорив, що це «ФСБшник в балаклаві, який намагався схилити його до співпраці», від якої він «відмовився».

У листуваннях, знайдених правоохоронцями в одному з телефонів Пономарьова, депутат сам виступив ініціатором зустрічі з «Богуном».

«Вітаю, треба поспілкуватися!» — йдеться у повідомленні, відправленому Пономарьовим 10 червня 2022 року. У відповідь «Богун» пропонує депутату зустрітись «у неділю в Сімферополі».

11 липня 2022 року «Богун» відправляв Пономарьову голосове повідомлення, в якому називав його «Батя»: «Бать, у мене перезмінка раптово виникла, я завтра вже їду (..). Вчора був у тещі, ну просто провідав її і там у справах поговорити, почувається добре, все нормально, жодної допомоги не потрібно. (...) В будь-якому разі в неї мій телефон московський буде. (...) Підкажу і допоможу чим можу». 

Також правоохоронці виявили в телефоні листування з контактом на ім’я Віктор «Лис». За даними джерел «Схем» у правоохоронних органах, це також працівник ФСБ, підлеглий «Богуна».

27 травня 2022 року Пономарьов ініціював із ним зустріч: «Давно не бачились. Накопичилась низка питань. Хотілось би обговорити. Коли зручно?».

31 травня 2022-го Пономарьов відправив «Лису» документ про роботу свого бізнесу зі словами «це за підсумками суботи проєкт пояснювальної».

У «пояснювальній» зазначається, що «через проведення спеціальної військової операції повноцінна робота холдингу Пономарьова ускладнена», «відсутні логістичні ланцюжки із постачання сировини, є втрата європейського ринку збуту».

Тому «доцільним», як вказано у документі, є інтеграція підприємств холдингу Пономарьова в економіку окупованого Криму. Передача бізнес-активу «в оренду» представникам «ЛДНР» позначена як «недоцільна»:

«Пропонується здійснити введення зовнішнього управління у вигляді юридичної особи з республіки Крим. Мета — формування нових ринків збуту, укладення договорів, налагодження постачання до країн Азії через Крим».

Наприкінці зазначається, що «якщо стан ринку споживання продукції та здійснення фінансово-торговельних операцій вимагатиме стабільної законодавчої бази та правил, тоді виправданою може бути консервація виробництва до закінчення СВО».

Окрім того, один із курортів, які також входять у холдинг Пономарьова — дитячий оздоровчий центр «Оріон» — був «готовий прийняти дітей з Маріуполя «за рахунок податків та зборів».

Сам нардеп у розмові з журналістами «Схем» переконував, що контроль над своїми підприємствами він втратив у перший день, коли в місто зайшли військові РФ, і бізнес його перестав працювати.

Але розслідувачі оприлюднили перехоплення телефонних розмов «Богуна» з помічником депутата В’ячеславом Поліщуком, які свідчать про те, що працівник ФСБ та український нардеп знайшли спільну мову, і Пономарьов погодився запустити роботу бізнесу.

24 липня, Пономарьову було оголошено підозру в державній зраді. Служба безпеки України й Державне бюро розслідувань повідомили, що викрили на співпраці з РФ чинного народного депутата України. Йому повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Як встановили слідчі, депутат кількох скликань від забороненої в Україні політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» перейшов на бік ворога на початку війни. У перший же день повномасштабного вторгнення РФ він поїхав з Києва до окупованого Бердянська, де заради збереження власних статків та підприємств, що розташовані в захопленому місті, підозрюваний почав співпрацювати із загарбниками.

Офіційне розслідування тривало з квітня 2022 року. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY