detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
18.07.2023 17:52
Французький телеканал TF1 випустив репортаж з чеченськими бойовиками, які «захищають» Бєлгородщину від «ворога»
Французький телеканал TF1 випустив репортаж з чеченськими бойовиками, які «захищають» Бєлгородщину від «ворога»
У репортажі не згадано про те, у яких «зловживаннях» звинувачують бойовиків Кадирова, що саме Бєлгородська область слугувала базою для російського вторгнення на Харківщину та про регулярні обстріли України з Бєлгородщини.

Французький телеканал TF1 випустив репортаж про російських чеченських військових, яких перевели у Бєлгородську область РФ для «нагляду» за кордоном від «ворожих вторгнень».

Репортаж з’явився на сайті телеканалу ще 13 червня у відео- та дещо скороченій текстовій версіях. Матеріал підписаний як спільна робота редакції, однак у кадрі з'являється російський кореспондент каналу Жером Ґарро.

У репортажі розповідається про «бійців з глибин Кавказу», яких перевели «наглядати» за російським кордоном у Бєлгородській області. Ця територія, як сказано в репортажі, вже півтора місяця піддається регулярним «ворожим вторгненням». Ідеться про рейди Російського добровольчого корпусу, який у матеріалі назвали «російськими антипутінськими бійцями, підтримуваними Україною».

Чеченський бойовик, який супроводжує знімальну групу, застерігає, що попереду «сіра зона», а до «противника» (тобто території України та позицій українських прикордонників. — «ДМ») менше кілометра, тож не варто довго затримуватись, адже можна зазнати артилерійського обстрілу (з боку України. — «ДМ»).

У матеріалі порівнюють негативне ставлення чеченців до ватажка ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина, бойовиків якого вони замінили на Бєлгородщині, та віддане до очільника Кремля. «Росія — наша батьківщина. Путін — наш президент. Ми тут, щоб захистити мирних жителів і нашу країну», — каже в ефірі чеченський бойовик, командир батальйону «Ахмат Захід» Рустам Аґуєв.

У текстовій версії матеріалу згадано, що його герої, чеченські солдати, «часто звинувачуються у зловживаннях», хоча не конкретизовано, що саме мається на увазі — фінансові зловживання чи злочини проти цивільного населення.

Також у репортажі не згадується про регулярні обстріли території України з Бєлгородської області, «захищати» яку покликані чеченські бойовики, та те, що саме Бєлгородська область слугувала базою для російського вторгнення на Харківщину. 

Нагадаємо, у червні журналісти цього ж французького телеканалу, TF1, відзняли репортаж на позиціях російських загарбників на тимчасово окупованій території України.

Французькі журналісти взяли короткі коментарі в російських окупантів про зброю, яку вони застосовують проти українських військових. У закадровій начитці не згадується, хто є агресором у війні, а натомість говориться про те, що росіяни довго готувалися до контрнаступу ЗСУ і очікують на нього.

Ще у лютому минулого року журналісти телеканалу TF1 потрапили на окупований український Донбас, перетнувши російський кордон, щоб записати інтерв'ю з ватажком терористичної організації «ДНР» Денисом Пушиліним. 

Відзначимо, це не єдиний випадок «інтересу» французьких ЗМІ до російських військових.

13 квітня в ефірі телеканалу France 24, який фінансує уряд Франції, вийшов англомовний півторахвилинний сюжет з табору російських окупаційних військ на окупованій території України. У сюжеті немає згадок про незаконну агресію російських військ проти України. Журналіст, цитуючи ще одного солдата, називає український контрнаступ «ворожим».

Згодом відео з сюжетом видалили з сайту телеканалу. Пізніше директорка телеканалу France24 Ванесса Бурґґраф назвала вихід сюжету про російський військовий табір на окупованій території України «прикрою помилкою». 

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY