Ще одна любителька знімати роботу ППО та розміщати відео в соцмережах отримала підозру

Ще одна любителька знімати роботу ППО та розміщати відео в соцмережах отримала підозру

12 Липня 2023
2350
12 Липня 2023
16:13

Ще одна любителька знімати роботу ППО та розміщати відео в соцмережах отримала підозру

2350
Через оприлюднене «блогеркою» відео ворог виявив позиції установки ППО, яка захищала столицю від ракетного нападу РФ, та обстріляв її.
Ще одна любителька знімати роботу ППО та розміщати відео в соцмережах отримала підозру
Ще одна любителька знімати роботу ППО та розміщати відео в соцмережах отримала підозру

Служба безпеки України зібрала доказову базу і отримала висновки експертиз стосовно жительки Києва, яка поширила відео про роботу української Протиповітряної оборони. Її незаконну діяльність вдалося задокументувати в ході проведення слідчих дій у кримінальному провадженні за фактом викриття блогерів, які також «засвітили» роботу ППО. Про це повідомило головне управління СБУ міста Києва та Київської області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 34-річна мешканка Києва під час ворожої ракетної атаки відзняла ураження повітряних цілей і поширила відео в телеграм-групі, учасники якої мають родинні звʼязки на тимчасово окупованих територіях Луганської області.

Оприлюднене відео призвело до того, що ворог виявив позиції установки ППО, яка захищала столицю від повітряного нападу Росії, та згодом обстріляв її. Висновки експертиз відеозапису з мобільного телефона, який належить підозрюваній, підтвердили факт її протиправної діяльності.

Слідчі СБУ повідомили фігурантці про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом ЗСУ, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного стану).

Досудове розслідування триває за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

СБУ вкотре наголосила на забороні знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали про діяльність Сил оборони та наслідки ворожих обстрілів. Їхнє поширення розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону.

Як повідомляв раніше «Детектор медіа», інстаграм-блогерка та співачка Інна Воронова отримала умовний термін за поширення відео роботи ППО в соцмережах. 16 травня під час чергової ракетної атаки Києва російською армією Інна Воронова зняла роботу ППО, опублікувала її у своєму інстаграм-профілі та навіть вказала геолокацію житлового комплексу, з вікна якого було зняте відео. Ролик потрапив до російських соцмереж, провоєнних телеграм-каналів, адже серед понад 100 тисяч фоловерів Воронової досі є росіяни.

Їй оголосили підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає ув’язнення на термін від 5 до 8 років.

Загалом того дня, за інформацією пресслужби СБУ, правоохоронці встановили особи щонайменше шести блогерів, які зафіксували роботу ППО в Києві.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2350
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду