detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
11.07.2023 17:30
У Білорусі за нез'ясованих обставин помер художник-політв'язень Алєсь Пушкін
У Білорусі за нез'ясованих обставин помер художник-політв'язень Алєсь Пушкін
У 2022 році художника засудили до п'яти років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У Білорусі 11 липня помер політв'язень та відомий художник Алєсь Пушкін. Про це написав правозахисний центр «Вясна» з посиланням на повідомлення дружини Пушкіна.

Вона зазначила, що художник пішов із життя в реанімації за нез'ясованих обставин.

Правозахисники нагадали, що Пушкіна затримали 30 березня 2021 року в селі Жиличі Могильовської області співробітники МВС.

Згідно із заявою білоруської прокуратури, підставою для порушення кримінальної справи стало розміщення на виставці 19 березня портрета діяча білоруського антирадянського руху Євгена Жихаря з автоматом на плечі авторства художника Алєся Пушкіна. Відомство стверджувало, що під час виставки митець «характеризував Жихаря як людину з білоруського опору, борця з більшовиками, чим прославляв і схвалював його дії».

Наприкінці листопада 2021-го художника направили на проведення психіатричної експертизи, а вже в середині грудня Алєсь повернувся в СІЗО-1.

22 грудня того ж року Пушкіну висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 130 (умисні дії з реабілітації нацизму, вчинені групою осіб) і ст. 370 (наруга над державними символами) Кримінального кодексу Білорусі.

Відомо, що 25 березня 2022 року Пушкін порізав собі живіт. За п'ять днів після інциденту суд визнав художника винним і засудив його до 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У квітні минулого року Алєся Пушкіна етапували із СІЗО-1 до виправної колонії № 22.

За інформацією правозахисників, 11 листопада суддя ухвалив рішення перевести Пушкіна на тюремний режим строком на півтора року. Незабаром політв'язня етапували до Гродненської в'язниці № 1.

Нагадаємо, у червні в Білорусі засудили до чотирьох з половиною років колонії активіста з інвалідністю Ігоря Шумілова за поширення чотирьох карикатур на Олександра Лукашенка, чиновників та силовиків у російській соцмережі «Одноклассники». 

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY