У Білорусі активіста засудили до 4,5 років колонії за поширення карикатур на Лукашенка

У Білорусі активіста засудили до 4,5 років колонії за поширення карикатур на Лукашенка

1 Червня 2023
835
1 Червня 2023
17:30

У Білорусі активіста засудили до 4,5 років колонії за поширення карикатур на Лукашенка

835
Активіст Ігор Шумілов має інвалідність третьої групи.
У Білорусі активіста засудили до 4,5 років колонії за поширення карикатур на Лукашенка
У Білорусі активіста засудили до 4,5 років колонії за поширення карикатур на Лукашенка

У Білорусі суд Барановицького району засудив до чотирьох з половиною років колонії активіста з інвалідністю Ігоря Шумілова за поширення чотирьох карикатур на Олександра Лукашенка, чиновників та силовиків у російській соцмережі «Одноклассники». Про це повідомив центр «Вясна». 

Проти активіста порушили кримінальну справу за ст. 369 (образа представника влади), ст. 368 (образа Лукашенка) та ст. 367 (наклеп на Лукашенка) Кримінального кодексу Білорусі.

За версією слідства, Шумілов опублікував чотири дописи в «Одноклассниках» із сатиричними зображеннями самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, його старшого сина Віктора Лукашенка, голови Гродненської області Володимира Караника, помічника Лукашенка по Гродненської області Юрія Караєва, генпрокурора Андрія Шведа, міністра внутрішніх справ Івана Кубракова, ексголови ГУБОЗіК (Головного управління боротьби з організованою злочинністю і корупцією) Миколи Карпянкова, історика Ігоря Марзалюка та начальника кримінальної міліції Геннадія Казакевича.

Відомо, що на одній із карикатур Лукашенко разом із чиновниками та силовиками зображені у формі арештантів у тюремній камері.

Під час судового засідання Шумілов повністю визнав свою провину. За його словами, він не знав, що картинки можна вважати образою.

Як зазначили правозахисники «Вясни», Шумілов має інвалідність третьої групи. Унаслідок ДТП 10 років тому він втратив ногу, зараз має проблеми з правою рукою. В активіста є 11-річний син.

Шумілова затримали 23 лютого в Барановичах. Наступного дня його визнали винним за ст. 19.11 КоАП («поширення екстремістських матеріалів») та заарештували на 15 діб.

Нагадаємо, 7 травня у білоруській колонії помер політв'язень, блогер Миколай Климович, якого засудили до року ув’язнення за смайлик у соцмережах на карикатуру на самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. 

Климович мав інвалідність серця ІІ групи, переніс інсульт і складну операцію на серці.

Нещодавно у Білорусі засудили за «образу президента» та «розпалювання ворожнечі» журналіста, колишнього кореспондента «Комсомольської правди у Білорусі» Геннадія Мажейка до трьох років колонії загального режиму.

Фото: «Вясна» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
835
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду