Стартувала онлайн-школа «Детектора медіа» «Якісний дебют у журналістиці 2.0»

Стартувала онлайн-школа «Детектора медіа» «Якісний дебют у журналістиці 2.0»

7 Липня 2023
3303

Стартувала онлайн-школа «Детектора медіа» «Якісний дебют у журналістиці 2.0»

3303
Навчатись у школі отримали змогу 25 учасників, 10 із них — з торішнього набору, який через війну не зміг пройти курс. Загалом надійшло 122 заявки.
Стартувала онлайн-школа «Детектора медіа» «Якісний дебют у журналістиці 2.0»
Стартувала онлайн-школа «Детектора медіа» «Якісний дебют у журналістиці 2.0»

За задумом у тренінговому курсі взяти участь могли студенти медійних спеціальностей, які ще не мають досвіду роботи. Це учасники з усієї Украни, в тому числі ті, хто фізично перебуває за кордоном, але навчається в українському виші.

У вітальній промові голова ГО «Детектор медіа» та шефредакторка однойменного інтернет-видання Наталія Лигачова зазначила: «Навчайтесь у кращих, не втрачайте жодної можливості, завжди памʼятайте про стандарти і репутацію. Почніть з новин — це база журналістики, потім спеціалізуйтесь і розвивайтесь, кращих чекаємо на стажування. Подяка топспікерам, партнерам і грантодавцям за можливість такої школи».

Наталія Лигачова

Авторка курсу та менторка школи Ірина Малихіна каже: «В анкеті, яку заповнювали кандидати, була графа про мотивацію — навіщо їм потрібна така школа, в такому форматі і саме зараз? Відповіді були різні, але більшість — про дефіцит практичних навичок і потребу спілкування не лише з викладачами, а з менторами, які своїми руками і головами творять високоякісну українську журналістику. На період навчання більшості з журналістів-початківців припали два роки ковідних обмежень, а потім ще й повномасштабна російська агресія. Усе це не найкращим чином вплинуло на навчальний процес, проходження практики в редакціях, зрештою, психологічний стан».

Під час першого дня навчання студенти вже поспілкувалися з Отаром Довженком про стандарти журналістики та прослухали лекцію про інтерв’ю журналістки «Радіо Свобода» та Radio NV Власти Лазур.

Перший модуль передбачає ще два дні навчання, за які слухачі долучаться до тренінгу «Основи репортажистики» від Марічки Паплаускайте, зустрінуться з воєнкоркою Анастасією Федченко, поспілкуються про нюанси створення аналітичних матеріалів з економічним журналістом та редактором Андрієм Яніцьким та про важливість мульмедійної подачі інформації з директоркою департаменту цифрового контенту та соцмереж Суспільного Олександрою Черновою.

Зіркові лектори і тренери навчатимуть учасників і під час наступних трьох модулів.

«Близьке спілкування з авторитетними журналістами для учасників курсу важливе — і як моральний стимул, і як можливість зробити роботу з ментором-практиком. Це та сама неформальна освіта, яка не замінить академічну і практику безпосередньо в редакціях, але для когось може стати поворотним моментом у розумінні себе в професії та дати важливі інструменти ремесла. Принаймні, я дуже на це сподіваюсь. І з огляду на активність слухачів, їх реакції та питання спікерам — бачу, що "контакт" таки є. Попереду ще три модулі, з практичними завданнями, фідбеком і результатом та стажуванням найбільш активних у редакції "Детектора медіа" та публікаціями найкращих матеріалів у "ДМ" і партнерських медіа», — каже Ірина Малихіна.

Ірина Малихіна

Навчання відбувається в Zoom у форматі чотирьох дво- або триденних модулів із проміжками у 2–3 тижні. Кожен модуль включає лекції, аналіз домашніх завдань, онлайн-зустрічі з досвідченими медіафахівцями. Протягом навчання кожен учасник/-ця за допомогою ментора працюватиме над власним матеріалом в одному з трьох запропонованих текстових жанрів: репортаж, аналітична стаття або інтерв’ю.

До слова, Ірина Малихіна працювала на Першому національному, телеканалах «1+1», «Інтері», СТБ, ТРК «Україна», «Радіо Свобода» тощо. Окремий рядок біографії — робота продюсеркою київського бюро міжнародної інформаційної агенції REUTERS (1994–1999). У 2014–2018 роках — керівниця Служби новин телеканалу «112 Україна», у той час випуски новин телеканалу були в топі моніторингів з дотримання стандартів журналістики в медіа. Звільнилася за власним бажанням у 2018-му, після зміни власника каналу. Наразі основна сфера професійної зацікавленості — репортажистика та документальні проєкти. Працює також як медіаконсультантка та медіатренерка.

Нагадаємо, це вже друга школа, яку «Детектор медіа» організовує за цією концепцією, — перша відбулась навесні 2021 року. Друга школа була запланована на весну 2022 року, але з огляду на повномасштабну російську агресію її довелося перенести і дещо переформатувати. Зокрема, організатори додали  тренінги, актуальні для журналістики під час війни.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3303
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду