Прокурор просить суд оголосити блогера Муравицького, якого звинувачують у держзраді, в міжнародний розшук

Прокурор просить суд оголосити блогера Муравицького, якого звинувачують у держзраді, в міжнародний розшук

30 Червня 2023
1531
30 Червня 2023
15:13

Прокурор просить суд оголосити блогера Муравицького, якого звинувачують у держзраді, в міжнародний розшук

1531
Однак суд вважає, що спочатку необхідно встановити точне місце перебування обвинуваченого.
Прокурор просить суд оголосити блогера Муравицького, якого звинувачують у держзраді, в міжнародний розшук
Прокурор просить суд оголосити блогера Муравицького, якого звинувачують у держзраді, в міжнародний розшук

Прокуратура звернулась до Корольовського районного суду Житомира, який розглядає справу обвинуваченого в державній зраді журналіста і блогера Василя Муравицького, з проханням оголосити підсудного в міжнародний розшук.

Таке клопотання прокурор подав під час судового засідання 29 червня, повідомив кореспондент «Укрінформу».

«У мене є клопотання про оголошення обвинуваченого в міжнародний розшук та обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», — озвучив свою позицію прокурор Вадим Левченко.

Він послався на інформацію Держприкордонслужби, за якою Муравицький 10 червня 2021 року залишив територію України і виїхав до Фінляндської Республіки, де перебуває зараз. Точне місце перебування обвинуваченого не встановлено. На час виїзду з України до Муравицького був застосований запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Натомість адвокатка Муравицького Марина Шолодько заявила клопотання про відвід прокурора.

Колегія суддів відклала клопотання прокурора до моменту, поки не буде встановлена точна адреса перебування обвинуваченого.

Клопотання сторони захисту про відвід прокурора суд також вважає передчасним, оскільки на засіданні відсутній обвинувачений і його позиція суддям невідома.

Колегія суддів також порушила питання про те, що достеменно невідомо, чи сам Муравицький надсилає на електронну адресу суду листи, адже вони надходять без його електронного підпису. Судді наголошують, що є як мінімум п'ять різних адрес, з яких відбувається комунікація із судом від імені Муравицького.

Як повідомляв «Детектор медіа», 1 серпня 2017 року видання «Житомир.info» написало, що в Житомирі проводять обшуки у помешканні Василя Муравицького, колишнього місцевого журналіста.

Згодом слідчі Служби безпеки України оголосили йому підозру в державній зраді. За інформацією СБУ, житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва російських державних інформагентств створював антиукраїнські публікації.

3 серпня стало відомо, що 32-річного блогера на два місяці взяли під варту. Муравицького арештували без права на заставу. Згодом Олена Бережна, директорка ГО «Інститут правової політики і соціального захисту», повідомила, що захист блогера з Житомира Василя Муравицького, якого СБУ підозрює в державній зраді, подасть апеляцію на його арешт.

25 серпня базована у Нью-Йорку міжнародна організація Комітет захисту журналістів закликала українську владу негайно звільнити журналіста-фрилансера Василя Муравицького і зняти з нього всі обвинувачення.

У вересні справу було передано до суду.

У грудні 2018 року стало відомо, що у справі Муравицького про держзраду змінились адвокат і прокурор.

15 лютого 2018-го Корольовський районний суд Житомира продовжив Муравицькому запобіжний захід у виді тримання під вартою до 15 квітня.

А 29 листопада 2019 року дозволив підозрюваному нічний домашній арешт замість цілодобового.

Останні два роки підсудний на засідання не з’являється, а виходить лише на відеозв’язок, адже перебуває за кордоном.

Раніше адвокатка обвинуваченого Марина Шолодько підтвердила «Укрінформу», що Муравицький перебуває за кордоном.

За інформацією центру правової допомоги «Соотечественники», він отримав політичний притулок у Фінляндії.

Фото: Василий Муравицкий / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1531
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду