detector.media
30.06.2023 12:10
Чи правильно медіа повідомило про смерть юнака в Рівному? Оцінка Комісії із журналістської етики
Чи правильно медіа повідомило про смерть юнака в Рівному? Оцінка Комісії із журналістської етики
Комісія з журналістської етики розглянула скаргу на роботу журналістів.

До Комісії з журналістської етики 9 травня 2023 року надійшла скарга на сюжет телеканалу ITV про смерть підлітка, що випав з восьмого поверху, йдеться у повідомленні Комісії. Персональні дані підлітка, членів його родини, а також зображення понівеченого тіла загиблого у сюжеті не наводяться — лише фотографію розбитої машини без слідів крові, на яку впав загиблий. У тексті йдеться, що розслідують справу за статтею про умисне вбивство, однак з приміткою «самогубство». Заявник вважає, що журналістка не мала права констатувати самогубство, адже на момент подання скарги все ще відбувалося слідство щодо обставин цієї трагедії.

У своїй відповіді представники медіа зазначили, що авторка навела інформацію з офіційного джерела — поліції.

У Комісії з журналістської етики нагадують, що у Спільному акті узгодження №2, що стосується висвітлення самогубств, дотримання стандарту достовірності подання інформації вимагає від журналістів:

У даному сюжеті авторка верифікувала інформацію про те, що самогубство є однією з можливих причин смерті підлітка, у офіційному джерелі, та процитувала це джерело. Також вона опитала свідків трагедії, які навели можливі причини смерті юнака; при цьому вона уникала власних оцінок, а лише підсумовувала думки героїв сюжету щодо того, що, найпевніше, це було самогубство. З огляду на такі дії журналістки Комісія доходить висновку про відсутність у її діях порушень вимог Кодексу етики українського журналіста щодо достовірності подання інформації.

У Комісії зазначають, що пункт 18 Кодексу покликаний захищати права неповнолітніх при висвітленні подій, пов’язаних з їх життям, у медіа. Зокрема, медіа має уникати вказування імен неповнолітніх, інших даних, що дозволяють їх легко ідентифікувати, показу облич без дозволу їх законних представників, а також максимально зважати на те, чи слугуватиме демонстрація дітей в ефірі їх найкращим інтересам. У контексті висвітлення суїцидів медіа мають уникати деталізації інформації про спосіб вчинення самогубства та наслідки суїциду, оскільки, як зазначається у вже згадуваному Спільному акті узгодження, такі дії можуть призвести до вчинення нових суїцидів.

У рамках розглядуваного сюжету журналістка телеканалу ITV не висвітлювала жодної інформації, яка б допомогла встановити особу померлого. Авторка збалансовано подала інформацію про те, що він не мав проблем з правопорядком та походив з благополучної родини. Вона також не спекулювала на спробі встановити причини можливого самогубства, обмежуючись ретрансляцією думок свідків трагедії.

З огляду на це, Комісія вважає, що сюжет відповідає вимогам Кодексу етики українського журналіста.

Водночас, Комісія рекомендує медіа звернути увагу на Спільний акт узгодження № 2 «Висвітлення засобами масової інформації теми суїциду» від 22 листопада 2017 року та нагадує, що висвітлення цієї теми має слугувати суспільному благу — наданню суспільству повної, об’єктивної та достовірної інформації про наявність важливої суспільної проблеми, напрями і стан її вирішення, ризики, які ця проблема створює безпосередньо для аудиторії відповідного медіа, а також з наміром убезпечення від самогубства людей, схильних до цього.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY