Держкіно звинуватило «Схеми» у «спотворенні» інформації про видачу  прокатних посвідчень компанії російського продюсера

Держкіно звинуватило «Схеми» у «спотворенні» інформації про видачу прокатних посвідчень компанії російського продюсера

28 Червня 2023
1444
28 Червня 2023
03:05

Держкіно звинуватило «Схеми» у «спотворенні» інформації про видачу прокатних посвідчень компанії російського продюсера

1444
У відомстві заявляють про законність своїх дій
Держкіно звинуватило «Схеми» у «спотворенні» інформації про видачу  прокатних посвідчень компанії російського продюсера
Держкіно звинуватило «Схеми» у «спотворенні» інформації про видачу  прокатних посвідчень компанії російського продюсера

Державне агентство з питань кіно відреагувало на розслідуванні журналістів проєкту Радіо Свобода «Схеми» щодо видачі прокатних посвідчень компанії UFD (ТОВ «ЮФД»). Заяву розміщено на офіційному сайті Держкіно.

Нагадаємо, «Схеми» з`ясували, що у період з 24 лютого 2022 року по 13 березня 2023 року Держкіно видало UFD 35 прокатних посвідчень для демонстрації фільмів в українських кінотеатрах та на телебаченні. Протягом цього періоду співзасновником UFD був російський продюсер, власник двох кінокомпаній в РФ Міхаель Шліхт, який продюсував російські патріотичні фільми «Батальйонъ» та «Сталінград» режисера-єдинороса Федора Бондарчука.

Інформацію, оприлюднену розслідувачами «Схем», у Держкіно назвали «недостовірною та спотвореною», журналістів, які стали її розповсюджувати, закликали не «копіпастити один в одного матеріал про діяльність Держкіно з неперевіреного джерела» і у підсумку висловили сподівання, що «українська журналістика все ще жива, та не схожа на жовту пресу з голосними заголовками заради рейтингів, як вчинило «Радіо Свобода».

Видачу прокатних посвідчень ТОВ «ЮФД» відомство вважає законним, оскільки всі документи, надані дистриб`ютором,  відповідали вимогам пункту 6 «Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів» .

Зазначимо, що головне питання, яке ставили журналісти «Схем», полягало в тому, чому прокатні посвідчення видаються компанії, співзасновником якої протягом року від початку повномасштабного вторгнення залишався російський продюсер. Тобто, йшлося не про саму процедуру видачі прокаток, а про суб`єкта, який ці прокатки отримував.

Пояснюючі свої дії, у відомстві нагадали, що ТОВ «ЮФД» була зареєстрована у 2005 році як український дистриб`ютор, тому Держкіно  не має «підстав для додаткової перевірки цієї компанії». Крім того, згідно свого Положення «Держкіно не наділено повноваженнями слідчого органу, для цього існують інші правоохоронні структури». Чиновники також зауважили,  що «особисті сторінки в соцмережах осіб, та інші посилання на неофіційні інтернет ресурси — не є офіційним джерелом інформації для прийняття рішень. А тому не можуть бути законною підставою для заборони розповсюдження і демонстрування фільмів».

Держслужбовці не поточнили, чи відомі їм якісь інші  -  окрім сторінок у соцмережах та «неофіційних інтернет ресурсів» - джерела для перевірки інформації про іноземних громадян, які залишаються співзасновниками українських кінокомпаній під час війни. Також вони не повідомили, чи зверталося Держкіно у «інші правоохоронні структури» із запитом на перевірку подібних відомостей.

Держслужбовці зазначили, що не мають інформації, що Міхаель Шліхт «зареєстрований для проживання в російській федерації».

Сподіваємось невдовзі отримати пояснення від Держкіно щодо ще одного російського аспекту діяльності компанії UFD. А саме – стосовно її партнерства з дистриб`юторами РФ, у яких вона закуповує права на покази іноземних фільмів в українських кінотеатрах (замість того, щоби купувати ліцензії у західних компаній напряму). Про це розповідає Телебачення Торонто у своєму новому сюжеті, у якому йдеться і про співробітництво російських прокатників та української компанії «Своє кіно», якій Державне агентство з питань кіно також видає прокатні посвідчення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1444
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду