Just Impersonal. Що насправді сказав і про що змовчав Обама

Just Impersonal. Що насправді сказав і про що змовчав Обама

24 Червня 2023
2106
24 Червня 2023
09:00

Just Impersonal. Що насправді сказав і про що змовчав Обама

Олексій Мустафін
журналіст і медіаменеджер
2106
Як небажання експрезидента США «персоналізувати» пояснення про Крим призвело до «зради».
Just Impersonal. Що насправді сказав і про що змовчав Обама
Just Impersonal. Що насправді сказав і про що змовчав Обама

Після «уроків журналістики» для українських ЗМІ, проведених західними медіа, схоже, настала черга «майстер-класів» від західних же політиків. В інтерв’ю Крістіан Аманпур сорок четвертий президент США Барак Обама спробував пояснити, чому реакція світу на російську агресію у 2014 році була зовсім не такою, як у 2022-му (і зрештою сприяла тому, що 2022-й став можливим), використавши, зокрема, вислів «there was no armed invasion of Crimea», що можна дослівно перекласти як «не було збройного втручання щодо Криму».

За вислів одразу схопилися росіяни. Бо побачили в ньому «виправдання» власних дій у Криму (на «Лента.ру» новина взагалі вийшла під заголовком «Обама підтримав приєднання Криму до Росії»). І… українські «шукачі зради», які звинуватили Обаму в тому, що той «не побачив» російської агресії у 2014 році! Виглядає це, щоправда, дивно. Адже саме у відповідь на акт агресії були запроваджені перші санкції проти Москви. Так, надзвичайно м’які — якщо зіставляти їх обсяги з масштабами російського нападу на сусідню державу. Але ж не йшлося про заперечення самого факту агресії. Ані тоді, ані тепер — бо ж санкції діють і надалі.

Ще дивніше виглядає в цьому контексті реакція Аманпур. Не просто досвідченої медійниці, а справжнього корифея міжнародної журналістики. До того ж відомої однозначною підтримкою України. Якби при ній Обама заперечив би факт збройної агресії Росії у 2014 році чи навіть обмовився, вона не мала би змовчати. І принаймні зобов’язана була поставити запитання-уточнення, що він, власне, верзе. Але ж ні. Розмова тривала далі — ніби нічого не сталося…

І, якщо уважно передивитися запис інтерв’ю, то варто визнати — таки не сталося. Бо Обама — дослівно — казав про «резон, чому не було збройного втручання» і при цьому не уточнив, про чиє, власне, втручання йдеться. З контексту можна зрозуміти, що мова радше про відсутність застосування збройної сили владою України. Бо далі у відповіді йдеться саме про тодішній стан України, склад українського ж парламенту та населення самого Криму — в якому, за словами експрезидента, «було багато російськомовних».

Зрозуміло, між іншим, чому за ці слова теж схопилися росіяни — трохи їх перебрехавши, як у них заведено. Змінивши, скажімо, слово «багато» на  «більшість». І просто приписавши Обамі слова про підтримку жителями Криму приєднання півострова до Росії. Проте наявність «російськомовних» у будь-якій частині України насправді аж ніяк не може бути запереченням російської агресії — навпаки, саме вона стала формальним приводом для неї і у 2014-му, і у 2022 році. Але що ж знайшли в цьому вітчизняні «зрадофіли»?

Звісно, було б доречнішим, якби Обама все ж додав до слова «втручання» прикметник, який би недвозначно визначив суб’єкт цієї дії. Але він ужив саме таку, так би мовити, «безособову» форму. В граматиці подібний мовний «виверт» іменують impersonal sentence. Він узагалі характерний для мови дипломатів, які не люблять «персоналізувати» ті чи інші дії. В їхньому світі все немов би відбувається само собою. От ми ж кажемо «дощить». А хто дощить — бозна.

Втім, у випадку з поясненнями Обами небажання «персоналізувати» має й інший підтекст. Адже у 2014 році й справді мало хто волів брати на себе відповідальність. Ми ж пам’ятаємо, як за стенограмою (читайте тут і тут.«ДМ») відбувалося вікопомне засідання РНБО. На якому лише Олександр Турчинов демонстрував рішучість — можливо, тому, що пам’ятав про стенограму й розумів, що один його голос не змінить загального рішення.

Про те засідання говорили й говоритимуть багато. Але зазвичай без одного, але дуже важливого уточнення — не ухвалювати «ескалаційних» рішень від українських політиків вимагали західні дипломати. Яких, звісно, на самому засіданні не було. І це навряд чи була самодіяльність дипломатичного корпусу. Він лише озвучував вимоги керівників своїх держав. Тобто того ж Обами. Чи згаданої ним у тому ж інтерв’ю Ангели Меркель. Які у відповідь обіцяли українцям «розрулити конфлікт» своїми силами та методами. І цих обіцянок (не зафіксованих на папері, зрозуміло) не виконали.

Можливо, саме тому в інтерв’ю Обама і вжив «безособову» форму. Але насправді йшлося про резони «невтручання» і з боку Заходу. Перекладати відповідальність на самих лише українців експрезидент міг і не наважитися — хоча б тому, що добре знає, як усе відбувалося насправді. А брати провину на себе чи загалом на Захід йому теж було незручно. Бо «невтручання», як і «умиротворення агресора» погано пахне ще з часів Другої світової.

У чомусь, між іншим, Обама навіть перебільшив різницю між 2014-м та 2022-м. Бо ми нинішню фазу війни невільно оцінюємо мірками сьогоднішнього дня, коли Україна вже отримала «леопарди» і союзники обговорюють, як постачати F-16. А в лютому 2022 року лише окремі з них наважувалися надавати Києву NLAW. І британський міністр оборони Бен Воллес зізнавався, що відчуває в повітрі «запах Мюнхену».

Може, тому зараз Воллеса не всі хочуть бачити на посаді генсека НАТО? Чи ми дізнаємося про подробиці з інтерв’ю когось із західних лідерів ще через дев’ять років?

Олексій Мустафін, журналіст і медіаменеджер

Скриншот відео: CNN

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2106
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду