Lviv Media Forum проаналізував, як варто комунікувати відновлення країни, щоб «все не звелося лише до ремонту доріг»

Lviv Media Forum проаналізував, як варто комунікувати відновлення країни, щоб «все не звелося лише до ремонту доріг»

25 Липня 2023
651
25 Липня 2023
12:53

Lviv Media Forum проаналізував, як варто комунікувати відновлення країни, щоб «все не звелося лише до ремонту доріг»

651
LMF: Відновлення має відбуватись у поєднанні з реформами й побудовою здорових інституцій, а у фокусі має бути людина та її потреби. Потрібна прозора, чесна, ефективна комунікація між усіма учасниками процесу.
Lviv Media Forum проаналізував, як варто комунікувати відновлення країни, щоб «все не звелося лише до ремонту доріг»
Lviv Media Forum проаналізував, як варто комунікувати відновлення країни, щоб «все не звелося лише до ремонту доріг»

«Львівський медіафорум» разом із Фундацією «Здорові рішення» провів дослідження того, які проблеми і виклики стають на заваді якісній, прозорій і чесній комунікації відновлення, і що можна зробити, щоб об’єднати всіх важливих учасників процесу в розмові про зміну країни, а не лише будівництво будинків і доріг. 

Як ідеться на сайті LMF, відновлення має відбуватись у поєднанні з реформами й побудовою здорових інституцій, а у фокусі цього процесу має бути людина чи громада і її потреби. «Це дає шанс не лише повернути втрачене, а й розв’язати проблеми, що виникли за радянської влади і в перші десятиліття незалежності», — вважають автори дослідження.

За їхніми словами, аби це стало можливим і «відновлення не звелося лише до ремонту, зведення будинків і асфальтування доріг», потрібна прозора, чесна, ефективна комунікація між усіма важливими учасниками процесу. 

Автори дослідження підсумували низку експертних дискусій, опитали представників різних груп і сформулювали кілька ключових висновків щодо проблем у комунікації відновлення України:

  • Комунікація не задекларована на найвищому рівні як пріоритет процесу відновлення.
  • Суспільство недостатньо поінформоване про важливі події, плани і проблеми, пов’язані з відновленням.
  • У розмовах про відновлення надмірний наголос робиться саме на матеріальній стороні — ремонті та реконструкції будівель та інфраструктури.
  • Медіа, які є одночасно і стейкголдером, і важливою інфраструктурою, без якої комунікація інших учасників не буде повноцінною, потребують екстреної допомоги.
  • Органам влади і громадам бракує комунікаційників, які могли б повноцінно вибудовувати взаємодію з іншими учасниками.
  • Існує небезпека побудови вертикальної комунікації — від центральної влади до регіонів, що підштовхує інших учасників до патерналізму й пасивності. 
  • Частина публічної інформації, доступ до якої важливий для забезпечення прозорості й повноцінної дискусії про відновлення, засекречена під приводом режиму воєнного стану.

Повний текст долідження доступний за посиланням.

Автори документа сформулювали пропозиції для різних груп стейкголдерів — органів державної влади, неурядових організацій, медіа, громад та інших — що дозволять розв’язати або, принаймні, наблизитись до розв’язання цих проблем. 

Цей документ адресований усім основним учасникам відновлення України: органам державного управління та місцевого самоврядування, українським і міжнародним неурядовим організаціям, благодійним фондам та іншим донорам, науковим та експертним установам, українським й іноземним комерційним компаніям, регіональним і всеукраїнським медіа тощо.

«Ми сподіваємось, що цей документ стане початком масштабної дискусії про комунікації відновлення й сприятиме виробленню стратегії, яка врахує інтереси й можливості всіх учасників цього процесу», — резюмують автори дослідження. 

Документ розробили ГО «Львівський медіафорум» та Фундація «Здорові рішення» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Нагадаємо, у липні на базі «Медіацентру Україна — Укрінформ» стартувала робота майданчика BrainHub — платформи для інтелектуальних дискусій, що об’єднає експертів державного і громадського секторів навколо питань післявоєнного відновлення України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
651
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду