detector.media
Валерія Буняк
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
22.06.2023 20:14
Представник Естонії під час Ukraine Recovery Conference: «Україна зараз є стартапом для Європи в цифрових інноваціях»
Представник Естонії під час Ukraine Recovery Conference: «Україна зараз є стартапом для Європи в цифрових інноваціях»
Під час панельного обговорення в рамках Ukraine Recovery Conference у Лондоні представники міжнародної спільноти сконцентрувалися на диджиталізації як сфері, що допоможе у повоєнній відбудові України.

У Лондоні 22 червня в рамках міжнародної конференції з питань відновлення нашої держави Ukraine Recovery Conference відбулося панельне обговорення «Технологія для трансформації: цифрова досконалість і зміцнення партнерства» (Tech for Transformation: Digital Excellence and Strengthening Partnerships). Його відкрила заступниця міністра цифрової трансформації Валерія Іонан.

У межах панелі представники міжнародної спільноти сконцентрувалися на диджиталізації як сфері, що допоможе у повоєнній відбудові України, передає заступниця шефредакторки «Детектора медіа» й голова наглядової ради Суспільного мовника Світлана Остапа. Світлана разом з колегами з Суспільного та «ДМ» бере участь у конференції.

Наскрізною ідеєю заходу стало те, що цифровізація є галуззю, в якій Україна сьогодні посідає лідерські світові позиції та може передати свій досвід іншим країнам.

У першій частині обговорення представник уряду Естонії (CIO) Лукас Ілвес зазначив, що Україна виконує роль «стартапу для Європи в цифрових інноваціях»

«Міністерство цифрової трансформації України існує як стартап. А Україна вже зараз є "стартапом" для Європи в цифрових інноваціях. Наприклад, те, що вийшло з "Дії", вражає і говорить про моменти, які ми можемо покращити в Естонії.

Нам потрібно бути достатньо гнучкими, щоб працювати з Україною. По всій Європі і світу такий сервіс буде корисним, і не лише щодо надання послуг. Це співпраця, від якої обидві сторони виграють», — сказав Ілвес.

Литовська міністерка економіки та інновацій Аушріне Армонайте зі свого боку також наголосила на тому, що досвід України може стати в пригоді для вирішення проблем їхньої країни. 

«Ми багато чого можемо навчитися від України. У нас також є проблеми, але не такі, як в Україні, адже там триває війна. Попри війну, Україна зберігає свою цифрову інфраструктуру та надає послуги. Навіть за кордоном можна зайти в реєстри, зокрема й медичні. Надзвичайно важливо, що Україна не лише правильно, але й безпечно керує системою, а також навчає цього людей. Це важливо для інвесторів», — зазначила Армонайте.

Вона також додала, що подібні «банки даних» були би корисними для роботи посольств зокрема. Окрім цього, литовська представниця згадала про необхідність диджиталізації в освіті: «Ми маємо не лише навчати дітей конкретних навичок, а й уміння комунікувати».

Як відзначає Світлана Остапа, усі спікери сьогоднішньої панелі наголошували на тому, що Україна зможе досягти успіху у відбудові, якщо використовуватиме цифрові технології. Зокрема, учасники обговорення торкнулися важливості переходу на електронне урядування, що допоможе працювати ефективніше та водночас зменшить корупцію.

У другій частині панелі також взяв участь заступник міністра економіки України Олександр Грибан, який розповів про те, що IT-технології наразі використовуються у всіх сферах української економіки. Це, за його словами, забезпечує новий рівень прозорості та підзвітності в нашій державі. 

«Ми бачимо себе як хаб для зеленої енергетики. Ми не хочемо бути сировинною країною, натомість у нас є можливості для переробки. Зараз в Україні IT-технології включені у всі сфери економіки, а тому ми маємо новий рівень прозорості, підзвітності та регуляції. Нашою метою є відхід від старих практик», — наголосив Грибан.

Окрім цього, він додав, що співпраця між громадянським суспільством та медіа також відіграє важливу роль у підвищенні прозорості та відновленні України. 

Нагадаємо, 21 червня в Лондоні почалася Конференція з питань відновлення України — Ukraine Recovery Conference, третій масштабний міжнародний захід (після конференцій в Лугано та Берліні) від початку великої війни, під час якого Україна намагатиметься залучити кошти для фінансування бюджету та повоєнної відбудови. Протягом двох днів українські посадовці презентували цілу низку проєктів: від концептуального бачення трансформації економіки на сотні мільярдів доларів до «Prozorro для відбудови». На полях конференції відбудеться і «фінансовий Рамштайн».

Понад 400 світових компаній уже пообіцяли на Конференції з відновлення України в Лондоні надати підтримку у відбудові економіки нашої держави. Про нові пакети фінансової допомоги нашій державі також оголосили уряд Великої Британії та держсекретар США Ентоні Блінкен.

Фото надане Світланою Остапою / «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY