Зеленський пояснив, чому не підписав закон про заборону імпорту російських книжок

Зеленський пояснив, чому не підписав закон про заборону імпорту російських книжок

21 Червня 2023
11453
21 Червня 2023
08:50

Зеленський пояснив, чому не підписав закон про заборону імпорту російських книжок

11453
Мін’юст та МЗС рекомендували ветувати закон через невідповідність нормам Конституції та стандартам Євросоюзу.
Зеленський пояснив, чому не підписав закон про заборону імпорту російських книжок
Зеленський пояснив, чому не підписав закон про заборону імпорту російських книжок

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію із закликом невідкладно підписати закон про заборону ввезення та розповсюдження російської видавничої продукції.

За словами Зеленського, щодо підписання закону є низка застережень. Зокрема, Міністерство юстиції запропонувало ветувати цей закон, оскільки закладені в ньому норми щодо ввезення та розповсюдження видавничої продукції, випущеної у світ мовою держави-агресора, матимуть ознаки невідповідності ч. 3 ст. 10 та ч. 2 ст. 24 Конституції України.

МЗС України також вважає за доцільне застосувати до Закону право вето. У міністерстві зазначили, що у наявній редакції закон не відповідає нормам та стандартам ЄС у сфері прав людини, у тому числі свободи думки, захисту прав національних меншин, заборони дискримінації за мовною ознакою, а тому може ускладнити процес переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Наразі закон направили до ЄС для додаткової оцінки його впливу на виконання зобовʼязань у частині захисту прав національних меншин, у тому числі мовних, у контексті рекомендації Висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в ЄС.

Петиція була зареєстрована 16 травня на сайті офіційного онлайн-представництва президента України. Вже 30 травня вона набрала необхідні 25 тисяч голосів і була передана на розгляд президенту.

Вона закликає Володимира Зеленського підписати Закон 2309-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України». Ініціатор петиції Тарас Шамайда стверджував, що видавнича продукція держави-агресора та російський контрафакт і далі вільно продаються в Україні, підриваючи інформаційну безпеку держави й економічні підвалини українського книговидання.

Нагадаємо,  19 червня 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7459, який забороняє імпорт видавничої продукції з Росії та Білорусі, видання і продаж книг авторства громадян РФ, сприяє виданню книжок українською мовою та перекладам українською творів світової літератури, запроваджує механізми захисту від російської пропаганди.

Також Верховна Рада підтримала законопроєкт №6287 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження».

Обидва закони були передані на підпис президенту 20 червня, однак протягом тривалого часу Володимир Зеленський їх не підписував. До глави держави із вимогами підписати документи звертались діячі культури та РПР.

Зрештою законопроєкт №6287 президент Зеленський підписав 7 липня, а законопроєкт, який забороняє імпорт російських книжок, не підписаний досі.

Зауважимо, що нинішня петиція є далеко не першою спробою домогтися від Володимира Зеленського підписання закону про заборону в Україні російської та білоруської видавничої продукції. Так, у липні 2022-го українські видавці закликали президента підписати цей закон.

Фото: Офіс президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11453
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду