Петиція з закликом підписати закон про заборону імпорту книг з Росії набрала 25 тисяч підписів

Петиція з закликом підписати закон про заборону імпорту книг з Росії набрала 25 тисяч підписів

30 Травня 2023
1456
30 Травня 2023
11:11

Петиція з закликом підписати закон про заборону імпорту книг з Росії набрала 25 тисяч підписів

1456
Поточний статус петиції — «очікує на розгляд».
Петиція з закликом підписати закон про заборону імпорту книг з Росії набрала 25 тисяч підписів
Петиція з закликом підписати закон про заборону імпорту книг з Росії набрала 25 тисяч підписів

Петиція до президента України Володимира Зеленського із закликом підписати закон про заборону  імпорту книг з Росії та Білорусі набрала необхідні 25 тисяч підписів. Про це повідомив народний депутат Володимир В'ятрович.

«Петицію публічно підтримали українські інтелектуали, письменники, громадські й культурні діячі — Оксана Забужко, Вахтанг Кіпіані, Іван Малкович, Андрій Курков, Мар'яна Савка, Тамара Горіха Зерня, Ірма Вітовська, Ігор Козловський, Антон Мартинов, Валерій Пекар, Ганна Гопко та інші публічні особи. Заклики підписати петицію поширили найбільші українські видавництва — "Фоліо", "Ранок", "Віват", "А-ба-ба-га-ла-ма-га", мережі книгарень "Є", "КнигоЛенд", численні громадські організації», — нагадав В’ятрович у фейсбуці.

Поточний статус петиції — «очікує на розгляд». Відтепер протягом трьох робочих днів після набрання потрібної кількості підписів ОП повинен повідомити про початок розгляду, який має бути здійснений не пізніше ніж протягом 10 робочих днів після цього повідомлення.

Петиція була зареєстрована 16 травня на сайті офіційного онлайн-представництва президента України. Вона закликає Володимира Зеленського підписати Закон 2309-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України».

Читайте також:

Нагадаємо,  19 червня 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7459, який забороняє імпорт видавничої продукції з Росії та Білорусі, видання і продаж книг авторства громадян РФ, сприяє виданню книг українською мовою та перекладам українською творів світової літератури, запроваджує механізми захисту від російської пропаганди.

Також Верховна Рада підтримала законопроєкт №6287 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження».

Обидва закони були передані на підпис президенту 20 червня, однак протягом тривалого часу Володимир Зеленський їх не підписував. До глави держави із вимогами підписати документи звертались діячі культури та РПР.

Зрештою законопроєкт №6287 президент Зеленський підписав 7 липня, а законопроєкт, який забороняє імпорт російських книжок, не підписаний досі.

Зауважимо, що нинішня петиція є далеко не першою спробою домогтися від Володимира Зеленського підписання закону про заборону в Україні російської та білоруської видавничої продукції. Так, у липні 2022-го українські видавці закликали президента підписати цей закон.

Ілюстративне фото: Luis de Bethencourt / Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1456
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду