detector.media
16.06.2023 20:15
95 фейків на теми оборони виявили за місяць у Литві
95 фейків на теми оборони виявили за місяць у Литві
Основні теми — війна в Україні, членство Литви в НАТО, НАТО і Росія.

Збройні сили Литви у травні виявили 95 випадків дезінформації на оборонну тематику у ворожому інформаційному середовищі Литви, йдеться у звіті.

За даними ЗС Литви, найбільш поширеною була дезінформація про війну в Україні. Підтримка України західними країнами, в тому числі Литвою, була названа розпалюванням війни. Популярність наративу «війна між Росією і НАТО» залишалася стабільною, а Альянс звинувачували у прямій участі у війні в Україні.

Як завжди, ворожі канали використовували новини про міжнародні навчання «Залізний вовк 2023», які проводили Збройні сили Литви. Поширювалася дезінформація про військові загрози для Калінінграда та Білорусі, які нібито виникли внаслідок навчань, а Польщу та Литву звинувачували у розробці таємних планів участі у бойових діях в Україні.

«Напередодні саміту НАТО підконтрольні Кремлю джерела поширювали дезінформацію про оборонні плани Альянсу. Вони були описані як наступальні, а не оборонні», — йдеться у звіті.

При цьому НАТО звинувачували у підготовці до відкритого конфлікту з Росією і в тому, що альянс підготував для цього спеціальний план, який нібито буде затверджений у Вільнюсі. Також поширювалися суперечливі меседжі про те, що саміт НАТО буде провальним, оскільки Литва є незначною країною, яка не має впливу на міжнародній арені.

На думку військових аналітиків, ворожі країни поширювали дезінформацію, щоб переконати свою внутрішню аудиторію підтримувати політику Кремля як у контексті війни в Україні, так і в контексті відносин з НАТО.

Західну аудиторію переконували, що їхня підтримка України розпалює конфлікт, що НАТО є агресором і що Росія та Білорусь повинні захищатися від НАТО. На думку виявлених пропагандистів, одним з прикладів захисту Білорусі від НАТО є розміщення там російської тактичної ядерної зброї.

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY