Рада схвалила у другому читанні закон «Про рекламу»

Рада схвалила у другому читанні закон «Про рекламу»

30 Травня 2023
4277
30 Травня 2023
15:17

Рада схвалила у другому читанні закон «Про рекламу»

4277
Правки про лібералізацію реклами алкоголю на телебаченні та радіо не пройшли.
Рада схвалила у другому читанні закон «Про рекламу»
Рада схвалила у другому читанні закон «Про рекламу»

У вівторок, 30 травня, Верховна Рада схвалила у другому читанні закон «Про рекламу». Про це повідомив нардеп фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«За» проголосували 298 нардепів. Закон входить до рекомендацій Єврокомісії, наданих Україні разом зі статусом кандидата на вступ до ЄС.

Як повідомив Железняк, із закону були прибрані правки про лібералізацію реклами алкоголю (№178, 179, 204 та 205).

«Але і була збита правка №174 про заборону викладки тютюнових виробів», — додав нардеп.

Ініціатор поправки №174, яка забороняла рекламні викладки цигаркових пачок у місцях продажу, нардеп фракції «Європейська солідарність» Володимир В’ятрович у коментарі «Детектору медіа» зазначив, що спільно з представниками українських громадських організацій було підготовано понад 20 поправок  до норм, які регулюють рекламу тютюну: «Вони гармонізують положення українських законів між собою і з європейським законодавством. Всі ці поправки були підтримані профільним гуманітарним комітетом парламенту. І всі, крім однієї, успішно пройшли сесійну залу і стали частиною ухваленого закону».

«Але одну важливу поправку тютюновим лобістам справді вдалося провалити на пленарному засіданні. Вона передбачала заборону рекламних викладок цигарок у місцях торгівлі. І це вже не перша спроба заборонити ці викладки, в тому числі й у парламенті цього скликання. Справа в тому, шо реклама куріння і тютюнових виробів в Україні вже 11 років заборонена. А викладка – це реклама. Це прямо сказано в ратифікованих Україною Керівних принципах реалізації статті 13 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Цей документ зобов’язує  сторони конвенції "запровадити повну заборону на будь-яке зображення та видимість тютюнових виробів у пунктах продажу, включаючи постійні підприємства роздрібної торгівлі та вуличних продавців". Це вже зроблено в багатьох країнах Європи і світу.Викладки цигарок, на жаль, істотно підвищують ризик почати курити для дітей та підлітків, які  зазнають впливу цієї реклами. 80% українських громадян виступають за їх заборону. Однак щоразу, коли в законопроєкти з питань реклами або з питань охорони здоров’я намагаються включити заборону рекламних викладок цигарок, інтереси тютюнового лобі для більшості депутатів виявляються важливішими за міжнародні зобов’язання України, думку більшості виборців і здоров’я наших дітей», — каже Володимир В’ятрович.

Нардеп висловив впевненість, що рано чи пізно рекламні викладки цигарок будуть заборонені.

«Щоб це сталося швидше, важливо, щоб "батіг" для депутатів від суспільства і чесних медіа був сильнішим, аніж "пряник" від тютюнових лобістів. Зараз мою поправку підтримали 158 депутатів. Коли їх буде принаймні 226, ця норма стане частиною національного законодавства. А буде це ухвалено окремим законом чи як частина ширшого законопроєкту – не має значення», — резюмував Володимир В’ятрович.

3 травня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт № 9206 «Про рекламу». Таке рішення підтримали 320 народних депутатів.

Законопроєкт передбачає заборону будь-якої реклами резидентів країни-агресора, а також заборону вміщувати в рекламі дискримінаційні твердження або зображення, які розпалюють ненависть, ворожнечу чи жорстокість.

Також до Закону «Про рекламу» вносять такі зміни:

  • запроваджені чіткі критерії для ідентифікації реклами, яка потрапляє під юрисдикцію України;
  • уточнені вимоги до наявності необхідних ліцензій та дозволів на рекламовані товари та послуги;
  • удосконалено регулювання соціальної реклами, наприклад, допускається показ зброї, посилання на рекламодавця, якщо це державний орган або міжнародна організація;
  • спрощені правила переривання рекламою трансляції фільмів, програм новин і програм для дітей;
  • збільшені до 20% квоти реклами в аудіовізуальних медіа.

Крім того, законопроєкт передбачає доповнення статті 13 Закону «Про рекламу» положенням, відповідно до якого трансляція (ретрансляція) рекламних роликів і телепродажу, які містяться у програмах аудіальних чи аудіовізуальних медіа, що транслюються (ретранслюються) на територію України, дозволяється лише в разі, якщо за їх трансляцію (ретрансляцію) і телепродаж сплачено юридичній особі України, незалежно від способу здійснення трансляції (ретрансляції).

Законопроєкт № 9206 зареєстрували у Верховній Раді 18 квітня. 20 квітня парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики одноголосно рекомендував парламенту ухвалити його за основу в першому читанні.

Авторами проєкту є члени комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та інші, а також народні депутати з інших парламентських фракцій і груп. У грудні 2022 року Микита Потураєв в інтерв’ю «Детектору медіа» повідомив, що перший драфт тексту законопроєкту вже готовий, нардепи працювали над ним паралельно із законом «Про медіа».

Раніше в ІМІ закликали змінити положення законопроєкту про розміщення реклами в медіа.

Фото А. Нестеренка / пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4277
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду