Микита Потураєв — про лібералізацію реклами алкоголю: Спонсорська реклама торгових марок в інтернеті — це пряма вимога директив ЄС

Микита Потураєв — про лібералізацію реклами алкоголю: Спонсорська реклама торгових марок в інтернеті — це пряма вимога директив ЄС

30 Травня 2023
2307
30 Травня 2023
11:53

Микита Потураєв — про лібералізацію реклами алкоголю: Спонсорська реклама торгових марок в інтернеті — це пряма вимога директив ЄС

2307
Голова інформаційного комітету Ради прокоментував критику лібералізації реклами алкоголю в Україні.
Микита Потураєв — про лібералізацію реклами алкоголю: Спонсорська реклама торгових марок в інтернеті — це пряма вимога директив ЄС
Микита Потураєв — про лібералізацію реклами алкоголю: Спонсорська реклама торгових марок в інтернеті — це пряма вимога директив ЄС

Народний депутат, голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв прокоментував «Детектору медіа» критику законопроєкту №9206 про внесення змін до Закону України «Про рекламу».

Потураєв стверджує, що в Україні — найбільш репресивне законодавство щодо обмежень на рекламу алкоголю порівняно з країнами Євросоюзу, тож лібералізація, за його словами, потрібна.

Він розповів, що, згідно із законопроєктом, на телебаченні дозволяється реклама пива, вина і слабоалкогольних напоїв з 22-ї години до 7-ї ранку. «Тобто ми додаємо буквально одну годину реклами ввечері, порівняно з тим, як було. Реклама міцних алкогольних напоїв так і залишається лише з 23-ї години», — пояснив нардеп.

На радіо реклама алкоголю дозволяється з 20-ї до 7-ї ранку. «Проте авдиторія радіо у нас — 3%. Діти взагалі радіо не слухають. Тож довші години реклами алкоголю тут не створять шкоди для дітей», — каже Потураєв.

Щодо спонсорства в інтернеті, за його словами, реклама алкоголю в інтернеті зараз жодним чином не регулюється. Тому прийняття законодавства — це «вже великий крок вперед».

Потураєв уточнив, що йдеться про спонсорство саме торгових марок, а не товарів. «Тобто не можна буде, скажімо в соцмережах, рекламувати саме алкоголь, показувати пляшки тощо. Але просувати бренд можна», — пояснив нардеп.

Він наголосив, що обмеження чи заборона спонсорства торгових марок є порушенням директив ЄС, тож впровадження цієї норми якраз необхідне для інтеграції українського законодавства у європейське.

Потураєв додав, що комітет врахував 100% поправок, які внесли Центр адвокації громадського здоров’я та деякі народні депутати, щодо обмежень на рекламу тютюну, зокрема й в інтернеті. «Дорікати, що ми не дбаємо про здоров’я, як мінімум недоречно», — сказав голова комітету.

Нагадаємо, 22 травня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому проєкт Закону №9206 про внесення змін до Закону України «Про рекламу». Зокрема члени комітету рекомендували лібералізувати рекламу слабоалкогольних напоїв на телебаченні й радіо.

3 травня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт № 9206, який змінює національне законодавство у сфері реклами відповідно до норм ЄС. Таке рішення підтримали 320 народних депутатів.

Законопроєкт передбачає заборону будь-якої реклами резидентів країни-агресора, а також заборону вміщувати в рекламі дискримінаційні твердження або зображення, які розпалюють ненависть, ворожнечу чи жорстокість.

Також до Закону «Про рекламу» вносять такі зміни:

  • запроваджені чіткі критерії для ідентифікації реклами, яка потрапляє під юрисдикцію України;
  • уточнені вимоги до наявності необхідних ліцензій та дозволів на рекламовані товари та послуги;
  • удосконалено регулювання соціальної реклами, наприклад, допускається показ зброї, посилання на рекламодавця, якщо це державний орган або міжнародна організація;
  • спрощені правила переривання рекламою трансляції фільмів, програм новин і програм для дітей;
  • збільшені до 20% квоти реклами в аудіовізуальних медіа.

Крім того, законопроєкт передбачає доповнення статті 13 Закону «Про рекламу» положенням, відповідно до якого трансляція (ретрансляція) рекламних роликів і телепродажу, які містяться у програмах аудіальних чи аудіовізуальних медіа, що транслюються (ретранслюються) на територію України, дозволяється лише в разі, якщо за їх трансляцію (ретрансляцію) і телепродаж сплачено юридичній особі України, незалежно від способу здійснення трансляції (ретрансляції).

Законопроєкт № 9206 зареєстрували у Верховній Раді 18 квітня. 20 квітня парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики одноголосно рекомендував парламенту ухвалити його за основу в першому читанні.

Авторами проєкту є члени комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та інші, а також народні депутати з інших парламентських фракцій і груп. У грудні 2022 року Микита Потураєв в інтерв’ю «Детектору медіа» повідомив, що перший драфт тексту законопроєкту вже готовий, нардепи працювали над ним паралельно із законом «Про медіа».

Раніше в ІМІ закликали змінити положення законопроєкту про розміщення реклами в медіа.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2307
Читайте також
14.05.2023 12:00
Вероніка Логвиновська
Юлія Карпушина
для «Детектора медіа»
4 445
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду