Рада підтримала в першому читанні зміни до закону про рекламу

Рада підтримала в першому читанні зміни до закону про рекламу

3 Травня 2023
1916
3 Травня 2023
10:23

Рада підтримала в першому читанні зміни до закону про рекламу

1916
Законопроєкт забороняє вміщувати в рекламі дискримінаційні твердження або зображення, які розпалюють ненависть, ворожнечу чи жорстокість. Його вдосконалили за нормами ЄС.
Рада підтримала в першому читанні зміни до закону про рекламу
Рада підтримала в першому читанні зміни до закону про рекламу

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт № 9206, який змінює національне законодавство у сфері реклами відповідно до норм ЄС. Відповідне рішення підтримали 320 народних депутатів.

Законопроєкт передбачає заборону будь-якої реклами резидентів країни-агресора, а також заборону вміщувати в рекламі дискримінаційні твердження або зображення, які розпалюють ненависть, ворожнечу чи жорстокість.

«Також ми вилучаємо архаїчні норми та спрощуємо вимоги до реклами послуг, які надаються з використанням електронних комунікацій. Крім цього, зберігаємо в законодавстві заборону реклами тютюну, електронних пристроїв для паління, рідин до них», — пояснила одна з ініціаторок законопроєкту, заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

Зокрема, до Закону «Про рекламу» вносять такі зміни:

  • запроваджені чіткі критерії для ідентифікації реклами, яка потрапляє під юрисдикцію України;
  • уточнені вимоги до наявності необхідних ліцензій та дозволів на рекламовані товари та послуги;
  • удосконалено регулювання соціальної реклами, наприклад, допускається показ зброї, посилання на рекламодавця, якщо це державний орган або міжнародна організація;
  • спрощені правила переривання рекламою трансляції фільмів, програм новин і програм для дітей;
  • збільшені до 20% квоти реклами в аудіовізуальних медіа.

Нагадаємо, законопроєкт «Про рекламу» є одним з євроінтеграційних разом із законом «Про медіа».

Законопроєкт № 9206 зареєстрували у Верховній Раді 18 квітня. 20 квітня парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики одноголосно рекомендував парламенту ухвалити його за основу в першому читанні року.

Авторами проєкту є члени комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та інші, а також народні депутати з інших парламентських фракцій і груп. У грудні 2022 року Микита Потураєв в інтерв’ю «Детектору медіа» повідомив, що перший драфт тексту законопроєкту вже готовий, нардепи працювали над ним паралельно із законом «Про медіа».

Читайте також:

Раніше, у березні 2023 року, у Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону України №9128, який обмежує використання патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок та в рекламі. У пояснювальній записці зазначено, що законопроєкт підготовлено у зв’язку з необхідністю перешкодити експлуатації в комерційних цілях подій, під час яких загинули люди, унеможливити випадки використання інших чутливих назв, образів та знаків, пов’язаних з опором російській агресії.

Крім того, 10 вересня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон №3427 проти дискримінації в рекламі. Він забороняє в рекламі твердження та/або зображення, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також такі, що дискредитують товари інших осіб. 

Фото: А. Нестеренко / пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1916
Читайте також
27.04.2023 08:43
Роман Головенко, «Інститут масової інформації»
2 138
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду