У парламенті хочуть обмежити використання військово-патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок і в рекламі

У парламенті хочуть обмежити використання військово-патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок і в рекламі

23 Березня 2023
1502
23 Березня 2023
11:22

У парламенті хочуть обмежити використання військово-патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок і в рекламі

1502
Народні депутати вважають неприпустимим експлуатацію тем війни в Україні в комерційній рекламі та маркетингу.
У парламенті хочуть обмежити використання військово-патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок і в рекламі
У парламенті хочуть обмежити використання військово-патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок і в рекламі

У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону України №9128 «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження використання патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок та в рекламі», ініціаторами якого стали народні депутати Ірина Геращенко, Вікторія Сюмар, Максим Бужанський, Микола Княжицький та інші.

У пояснювальній записці зазначено, що законопроєкт підготовлено у зв’язку з необхідністю перешкодити експлуатації в комерційних цілях подій, під час яких загинули люди, унеможливити випадки використання інших чутливих назв, образів та знаків, пов’язаних з опором російській агресії.

Проєкт пропонує внести зміни до двох законів: «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» та «Про рекламу», а саме — обмежити використання військово-патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок та в рекламі.

Зокрема, відповідно до законопроєкту, пропонується заборонити розповсюджувати рекламу товарів, робіт і послуг з використанням: «назв подій, пов’язаних зі здійсненням заходів з національної безпеки й оборони, відсічі та стримування російської збройної агресії; назв населених пунктів та місцевостей, постраждалих унаслідок російської збройної агресії, а також місць (населених пунктів чи їх частин), що є загальновизнаними символами стійкості та героїзму українського народу (крім випадків використання таких назв в адресах, а також реклами торговельних марок, зареєстрованих до 24 лютого 2022 року); згадувань бойових дій та військових операцій, за можливості їх ідентифікації на місцевості, пов’язаних зі здійсненням заходів з національної безпеки й оборони, відсічі та стримування російської збройної агресії; найменування виробників, назв типів і видів озброєння, військової та спеціальної техніки; назв родів військ, військових підрозділів Збройних Сил України, інших створених відповідно до законів України військових формувань (підрозділів); привітань, які визначені законодавством як офіційні для Збройних Сил України, інших створених відповідно до законів України військових формувань».

Водночас зазначені обмеження не поширюються на рекламу кіно-, відео- та видавничої продукції, що присвячена висвітленню подій, пов’язаних зі здійсненням заходів з національної безпеки й оборони, відсічі та стримування російської збройної агресії.

Автори законопроєкту зазначають, що останнім часом спостерігається експлуатація військово-патріотичної тематики в комерційних цілях. «Ідеться не лише про те, що мотиваційний патріотичний контент "копіюється" у сферу роздрібних продажів. Прикро, що в маркетингових комунікаціях виробники споживчих товарів і послуг вдаються до недоречного використання трагічних подій війни, назв постраждалих міст, патріотичних закликів і військових вітань. Ідеться про реєстрацію торговельних марок алкогольних напоїв, харчових продуктів, інших товарів (ТМ "Героїчна Буча", "Комбуча зі смаком цитруса", насіння редису "Азовсталь" та інші приклади), назви акцій для клієнтів, слогани реклами, які застосовують чи обігрують воєнну тематику у необережний, а подеколи й просто у неприпустимий спосіб. На жаль, у таких випадках професійна етика часто не спрацьовує, аби виставити необхідні бар’єри при прийнятті рішень про назви товарів чи запуск рекламних кампаній, знижок, акцій з використанням понять, подій і назв, які мають трагічну конотацію або вимагають особливої шани», — йдеться в пояснювальній записці.

Водночас законодавство не забороняє реєструвати торговельні марки з використанням назв міст-героїв чи видатних битв, інших символів стійкості українських воїнів та опору громад, а так само не забороняє їх використання в комерційній рекламі.

10 вересня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон №3427 проти дискримінації в рекламі. Документ підтримали 307 народних депутатів.

Він забороняє в рекламі твердження та/або зображення, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також такі, що дискредитують товари інших осіб.

Ілюстративне фото: пресслужба Верховної Ради України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1502
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду