detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
30.05.2023 11:53
Микита Потураєв — про лібералізацію реклами алкоголю: Спонсорська реклама торгових марок в інтернеті — це пряма вимога директив ЄС
Микита Потураєв — про лібералізацію реклами алкоголю: Спонсорська реклама торгових марок в інтернеті — це пряма вимога директив ЄС
Голова інформаційного комітету Ради прокоментував критику лібералізації реклами алкоголю в Україні.

Народний депутат, голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв прокоментував «Детектору медіа» критику законопроєкту №9206 про внесення змін до Закону України «Про рекламу».

Потураєв стверджує, що в Україні — найбільш репресивне законодавство щодо обмежень на рекламу алкоголю порівняно з країнами Євросоюзу, тож лібералізація, за його словами, потрібна.

Він розповів, що, згідно із законопроєктом, на телебаченні дозволяється реклама пива, вина і слабоалкогольних напоїв з 22-ї години до 7-ї ранку. «Тобто ми додаємо буквально одну годину реклами ввечері, порівняно з тим, як було. Реклама міцних алкогольних напоїв так і залишається лише з 23-ї години», — пояснив нардеп.

На радіо реклама алкоголю дозволяється з 20-ї до 7-ї ранку. «Проте авдиторія радіо у нас — 3%. Діти взагалі радіо не слухають. Тож довші години реклами алкоголю тут не створять шкоди для дітей», — каже Потураєв.

Щодо спонсорства в інтернеті, за його словами, реклама алкоголю в інтернеті зараз жодним чином не регулюється. Тому прийняття законодавства — це «вже великий крок вперед».

Потураєв уточнив, що йдеться про спонсорство саме торгових марок, а не товарів. «Тобто не можна буде, скажімо в соцмережах, рекламувати саме алкоголь, показувати пляшки тощо. Але просувати бренд можна», — пояснив нардеп.

Він наголосив, що обмеження чи заборона спонсорства торгових марок є порушенням директив ЄС, тож впровадження цієї норми якраз необхідне для інтеграції українського законодавства у європейське.

Потураєв додав, що комітет врахував 100% поправок, які внесли Центр адвокації громадського здоров’я та деякі народні депутати, щодо обмежень на рекламу тютюну, зокрема й в інтернеті. «Дорікати, що ми не дбаємо про здоров’я, як мінімум недоречно», — сказав голова комітету.

Нагадаємо, 22 травня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому проєкт Закону №9206 про внесення змін до Закону України «Про рекламу». Зокрема члени комітету рекомендували лібералізувати рекламу слабоалкогольних напоїв на телебаченні й радіо.

3 травня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт № 9206, який змінює національне законодавство у сфері реклами відповідно до норм ЄС. Таке рішення підтримали 320 народних депутатів.

Законопроєкт передбачає заборону будь-якої реклами резидентів країни-агресора, а також заборону вміщувати в рекламі дискримінаційні твердження або зображення, які розпалюють ненависть, ворожнечу чи жорстокість.

Також до Закону «Про рекламу» вносять такі зміни:

Крім того, законопроєкт передбачає доповнення статті 13 Закону «Про рекламу» положенням, відповідно до якого трансляція (ретрансляція) рекламних роликів і телепродажу, які містяться у програмах аудіальних чи аудіовізуальних медіа, що транслюються (ретранслюються) на територію України, дозволяється лише в разі, якщо за їх трансляцію (ретрансляцію) і телепродаж сплачено юридичній особі України, незалежно від способу здійснення трансляції (ретрансляції).

Законопроєкт № 9206 зареєстрували у Верховній Раді 18 квітня. 20 квітня парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики одноголосно рекомендував парламенту ухвалити його за основу в першому читанні.

Авторами проєкту є члени комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та інші, а також народні депутати з інших парламентських фракцій і груп. У грудні 2022 року Микита Потураєв в інтерв’ю «Детектору медіа» повідомив, що перший драфт тексту законопроєкту вже готовий, нардепи працювали над ним паралельно із законом «Про медіа».

Раніше в ІМІ закликали змінити положення законопроєкту про розміщення реклами в медіа.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY