Голова ВВС подав у відставку після розслідування про його участь у наданні позики експрем’єру Борису Джонсону

Голова ВВС подав у відставку після розслідування про його участь у наданні позики експрем’єру Борису Джонсону

28 Квітня 2023
2080
28 Квітня 2023
16:20

Голова ВВС подав у відставку після розслідування про його участь у наданні позики експрем’єру Борису Джонсону

2080
Розслідування незалежного юриста дійшло висновку, що Річард Шарп при призначенні керівником державного мовника приховав інформацію про свої стосунки з тодішнім прем’єр-міністром Борисом Джонсоном, зокрема свою роль у наданні йому кредитних гарантій.
Голова ВВС подав у відставку після розслідування про його участь у наданні позики експрем’єру Борису Джонсону
Голова ВВС подав у відставку після розслідування про його участь у наданні позики експрем’єру Борису Джонсону

Голова Британської телерадіомовної корпорації (BBC) Річард Шарп оголосив 28 квітня про відставку після розслідування, яке виявило, що він порушив правила призначення на державну посаду, не розкривши свою участь в організації приватного кредиту для тодішнього прем’єр-міністра Бориса Джонсона на суму £800 тисяч. Про це повідомляє ВВС.

Розслідування проводив юрист Адам Геппінстолл, який не обіймає жодної державної посади. Воно мало на меті з’ясувати, чи не приховав Річард Шарп інформацію про свою роль у наданні колишньому прем’єр-міністру Борису Джонсону гарантій для особистої позики сумою 800 тисяч фунтів стерлінгів.

Шарп заперечив свою участь у цій угоді та існування конфлікту інтересів. Утім, раніше він визнав, що влаштував зустріч між головою держуправління Саймоном Кейсом та мільйонером Семом Блайтом — далеким родичем прем’єра Джонсона, який наприкінці 2020 року запропонував тому фінансову допомогу.

На момент цієї зустрічі Шарп, колишній інвестиційний банкір і спонсор консервативної партії, вже подав свою кандидатуру на пост голови ВВС.

Розслідування дійшло висновку, що Шарп двічі порушив правила призначення. Обидва порушення стосуються приховування інформації про свої стосунки з тодішнім прем’єр-міністром Борисом Джонсоном від комісії, яка займалася призначенням нового голови ВВС.

Перше порушення: Шарп повідомив Джонсону про свій намір висунутися на посаду перед тим, як подав відповідну заяву.

Друге порушення: Шарп надав Джонсону «дуже обмежену» допомогу в «особистій фінансовій справі», коли познайомив Сема Блайта з головою держуправління Саймоном Кейсом.

Через ці два порушення виник «ризик, що Шарп не буде виглядати незалежним від тодішнього прем’єр-міністра в разі свого призначення».

Також у розслідуванні згадувалось про «ризик, що в громадськості може скластися враження, що Шарп повідомив прем’єр-міністрові про свою заяву, бо хотів, аби той порекомендував його на посаду».

Водночас у ньому нічого не зазначено про те, чи мав Шарп насправді намір вплинути на Джонсона.

Сам Шарп вважає, що перше порушення не є протиправною діяльністю з його боку, адже, на його думку, спілкуючись із Джонсоном тоді, він фактично спілкувався зі своїм поточним «босом», адже був економічним радником казначейства.

Перед оприлюдненням розслідування Шарп заявив, що його автор Геппінстолл дійшов висновку, що «я справді порушив управлінський кодекс щодо призначення на державну посаду, але це не обов’язково робить моє призначення нелегітимним».

«Дійсно, я завжди наполягав, що моє порушення було ненавмисне й несуттєве, що підтверджують наведені у розслідуванні факти», — додав Шарп.

Втім, за словами Шарпа, він іде у відставку, бо «ставить інтереси ВВС на перше місце». Він зазначив, що залишатиметься на посаді до кінця червня, поки не буде призначено його наступника.

При цьому виконувач обов’язків голови парламентського комітету з питань культури, медіа та спорту Деміан Ґрін каже, що Річард Шарп завдав «безсумнівної шкоди» громадській довірі до BBC.

На його думку, цього «можна було б уникнути, якби Шарп був більш відкритим із фактами», коли вперше виступив перед комітетом, подаючись на посаду, більше двох років тому.

Фото: BBC

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2080
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду