ВВС відсторонила від ефіру шоу «Матч дня» ведучого Гарі Лінекера через його висловлювання щодо нової міграційної політики влади

ВВС відсторонила від ефіру шоу «Матч дня» ведучого Гарі Лінекера через його висловлювання щодо нової міграційної політики влади

11 Березня 2023
1687
11 Березня 2023
16:55

ВВС відсторонила від ефіру шоу «Матч дня» ведучого Гарі Лінекера через його висловлювання щодо нової міграційної політики влади

1687
Таке рішення компанії викликало обурення в інших коментаторів та експертів шоу, які вирішили на знак протесту теж не з'явитися в ефірі.
ВВС відсторонила від ефіру шоу «Матч дня» ведучого Гарі Лінекера через його висловлювання щодо нової міграційної політики влади
ВВС відсторонила від ефіру шоу «Матч дня» ведучого Гарі Лінекера через його висловлювання щодо нової міграційної політики влади

У п'ятницю, 10 березня, телекомпанія BBC відсторонила ведучого програми «Матч дня» (Match of the Day) Гарі Лінекера від роботи на невизначений термін через те, що він публічно критикував у твіттері плани британського уряду запровадити жорсткі обмеження на прийом біженців. Така новина викликала обурення, зокрема, серед колег ведучого, які вирішили теж відмовитися від участі у шоу. Про це пише CNN.

У вівторок, 7 березня, Лінекер написав у твіттері «Боже, це більше ніж жахливо» до відео, опублікованого британським міністерством внутрішніх справ. Відомство оголосило про свої плани заборонити людям, які прибувають до Великобританії на невеликих човнах, просити притулку.

Пізніше, як цитує ведучого CNN, Гарі опублікував допис з такими словами: «Великого напливу немає. Ми приймаємо набагато менше біженців, ніж інші великі європейські країни. Це просто безмірно жорстока політика, спрямована проти найбільш уразливих людей мовою, яка не відрізняється від тієї, яку використовувала Німеччина 30-х років, і я не в порядку?».

На це відреагували у BBC, зазначивши, що Лінекер має буде відстороненим до того моменту, поки компанія «не отримає узгоджену та чітку позицію щодо використання ним соціальних мереж».

«Ми ніколи не казали, що Гарі не може мати погляду на важливі для нього питання, але ми говорили, що він повинен триматися подалі від того, щоб приймати сторони в партійних політичних питаннях або політичних суперечках», — додала компанія у своїй заяві.

Після цього стало відомо, що жоден ведучий чи експерт не з’являться на шоу «Матч дня» у суботу, 11 березня після серії заяв на підтримку Лінекера.

Колишні футболісти Алан Ширер і Ієн Райт обидва оголосили в твіттері, що вони не з'являться в шоу. Пізніше коментатори BBC Стів Вілсон, Конор Макнамара, Робін Ковен і Стівен Вайет також заявили про аналогічне рішення у спільному зверненні.

Журналіст Сергій Чернявський відзначив, що новини про цей скандал з'явилися на перших шпальтах відомих газет. 

Так, видання The Daily Telegraph із заголовком «BBC стикнулася з бунтом через Лінекера» зазначило, що таке рішення телекомпанії «призвело до її останньої кризи». Критики запитують, чому вона «виставила Лінекера, тоді як Річард Саймон Шарп, колишній англійський банкір, який з лютого 2021 року обіймає посаду голови ВВС, досі залишається на своїй посаді, незважаючи на викриття про його причетність до позики Борису Джонсону на 800 тисяч фунтів стерлінгів».

 

Газета Daily Mail також повідомила про історію зі словами «Заколот на BBC через червону картку Лінекера». Як пише видання, «кар'єра Гарі Лінекера висіла на волосині».

The Guardian зі свого боку заявила, що Лінекера усунули з посади після того, як ВВС «наполягала, що його критика політики уряду щодо надання притулку порушила його принципи неупередженості», та назвала рішення компанії «несподіваною ескалацією кризи, яка назрівала весь тиждень».

Нагадаємо, раніше британська служба BBC запросила в ефір російського депутата та телеведучого-пропагандиста Євгенія Попова.

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк вважає, що запросивши в ефір пропагандиста ВВС порушила власну редакційну політику. За її словами, британський мовник дозволив Попову висловити агресивну пропаганду, а ведуча не змогла зупинити чи заперечити його словам.

Представник BBC у коментарі «Детектору медіа» сказав, що у включенні з Євгенієм Поповим була чітко вказана його політична приналежність, зокрема те, що він є депутатом від правлячої партії Росії. «Ми вважаємо, що для аудиторії корисно зрозуміти менталітет тих, хто підтримує Путіна, а його коментарі були всіляко заперечені», — сказали у британському мовнику.

Фото: Derbyshire Live/фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1687
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду