Власника прокремлівського видання в окупованому Криму судитимуть за держзраду

Власника прокремлівського видання в окупованому Криму судитимуть за держзраду

26 Квітня 2023
1085
26 Квітня 2023
14:18

Власника прокремлівського видання в окупованому Криму судитимуть за держзраду

1085
У квітні 2014 року Сергій Степанов створив у Криму пропагандистське проросійське інтернет-видання «Політнавігатор».
Власника прокремлівського видання в окупованому Криму судитимуть за держзраду
Власника прокремлівського видання в окупованому Криму судитимуть за держзраду

Власнику підсанкційного видання «Політнавігатор», яке є одним з головних «рупорів» Росії в окупованому Криму, Сергію Степанову висунули підозру в державній зраді та зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За матеріалами слідства, перебуваючи на території Криму, у квітні 2014 року Степанов створив пропагандистське проросійське інтернет-видання, в якому поширював кремлівські наративи та займався дискредитацією України на міжнародній арені.

Як пише спецслужба, до злочинної діяльності він залучив своїх «однодумців», які потім готували антиукраїнські матеріали, виправдовували російську збройну агресію і захоплення частини території на сході та півдні України. 

За даними СБУ, перед написанням пропагандистських текстів автори отримували від Степанова інструкції щодо підготовки матеріалів, а за поширення деструктивного контенту — «гонорари» від окупантів. Гроші їм надходили через російські електронні платіжні системи.

«Для маскування злочинної діяльності псевдожурналісти діяли як позаштатні кореспонденти під вигаданими іменами й позиціонували себе "експертами"», — повідомили в СБУ.

У квітні та липні минулого року співробітники Служби безпеки затримали двох таких «експертів» у Києві та Вінниці — зараз вони під вартою.

Судово-лінгвістична експертиза підтвердила факти інформаційно-підривної діяльності Степанова та його спільників. Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 1 ст. 111 (державна зрада).

Матеріали передано в суд. Зловмисникові загрожує до 15 років ув’язнення.

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки України повідомила про підозру в державній зраді прокремлівському «політологу» Олександру Лазарєву, який переховується на території окупованого Криму.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1085
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду