СБУ викрила мережу інтернет-пропагандистів РФ у кількох областях України

СБУ викрила мережу інтернет-пропагандистів РФ у кількох областях України

26 Квітня 2023
1589
26 Квітня 2023
08:55

СБУ викрила мережу інтернет-пропагандистів РФ у кількох областях України

1589
Один із них закликав до геноциду українців та ударів ракетами «Сатана» по західних країнах
СБУ викрила мережу інтернет-пропагандистів РФ у кількох областях України
СБУ викрила мережу інтернет-пропагандистів РФ у кількох областях України

Служба безпеки України нейтралізувала розгалужену міжрегіональну мережу проросійських інтернет-агентів, які поширювали в заборонених соцмережах та месенджерах дезінформацію і кремлівські наративи про війну проти України. Про це повідомляється на сайті СБУ.

До мережі входило шестеро інтернет-агентів — їх усіх затримали. Більшу частину пропагандистського контенту зловмисники брали з російських інтернет-ресурсів.

Так, у Києві затримали 37-річного мешканця столиці, який у соцмережі «Вконтакті» закликав до масових убивств українців та застосування міжконтинентальних балістичних ракет «Сатана» проти західних країн.

Крім цього, він намагався дискредитувати українських військових, зокрема захисників «Азовсталі». Йому повідомили про підозру за шістьма статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 442 (геноцид); ч. 1 ст. 258-2 (публічні заклики до вчинення терористичного акту); чч. 2, 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади); чч. 1, 2 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України); ст. 436 (пропаганда війни); чч. 2, 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників).

На Одещині мешканка регіону адмініструвала кілька прокремлівських телеграм-каналів. На них вона публікувала заклики обстрілювати українські міста та поширювала фейки про кількість загиблих оборонців України.

На Миколаївщині повідомили про підозру дружині настоятеля одного з храмів УПЦ МП. У листуваннях з мешканцями громади жінка схвалювала воєнні злочини окупантів, а також поширювала антиукраїнські матеріали росмедіа.

У Харкові жителька міста в «Одноклассниках» закликала до співпраці з бойовиками та окупаційною адміністрацією в захоплених районах на сході України.

У Черкаській області двоє мешканців регіону популяризували учасників російських окупаційних угруповань та «героїзували» їхні злочини.

За цими фактами тривають слідчі дії в межах кримінальних проваджень за двома статтями Кримінального кодексу України: 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників); ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Нагадаємо, раніше у квітні співробітники Служби безпеки України вже викрили міжрегіональну мережу прокремлівських інтернет-агітаторів. До її складу входили шестеро осіб у чотирьох регіонах України,  зокрема провідний інженер заводу «Антонов» у Києві.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1589
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду