Оголошено переможців премії українських кінокритиків «Кіноколо»

Оголошено переможців премії українських кінокритиків «Кіноколо»

23 Жовтня 2020
2283
23 Жовтня 2020
11:44

Оголошено переможців премії українських кінокритиків «Кіноколо»

2283
Найкращим повнометражним ігровим фільмом стала «Атлантида» Валентина Васяновича.
Оголошено переможців премії українських кінокритиків «Кіноколо»
Оголошено переможців премії українських кінокритиків «Кіноколо»

22 жовтня третя національна премія кінокритиків «Кіноколо» оголосила переможців. Нагородження відбулося на церемонії перед відкриттям кінофестивалю «Київський тиждень критики». Про це повідомляє оргкомітет премії.

Премію за найкращий повнометражний ігровий фільм кінокритики присудили драмі «Атлантида». А режисера стрічки – Валентина Васяновича – також відзначили як найкращого режисера. Прем’єра «Атлантиди» відбулася торік на Венеційському кінофестивалі, де він здобув гран-прі секції «Горизонти». Фільм узяв участь у понад 50 фестивалів, де отримав ще чотири гран-прі, а також увійшов у лонг-лист премії Європейської кіноакадемії та буде представляти Україну на «Оскарі». В український прокат стрічка вийде 5 листопада.

Авторкою найкращого повнометражного дебюту стала Наталка Ворожбит – вона здобула премію «Відкриття року» за стрічку «Погані дороги». Її світова прем’єра відбулася у програмі «Тиждень критики» цьогорічного Венеційського кінофестивалю, де отримала один з призів. Український прокат очікується на початку 2021 року.

Найкращим документальним фільмом критики назвали стрічку Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин». Цей повнометражний дебют режисерки про сім’ю, яка живе в «червоній зоні» Донбасу, раніше отримав приз за найкращу режисуру документального фільму на фестивалі Sundance. Європейська прем’єра відбулася на 70-му Берлінському фестивалі, а українська – на фестивалі Docudays UA, де її визнали найкращим фільмом національного та міжнародного конкурсу. У прокат в Україні «Земля блакитна, ніби апельсин» вийде 26 листопада.

Анімаційний фільм «Віктор_Робот» режисера Анатолія Лавренішина визнали переможцем у номінації «Найкращий анімаційний фільм». Раніше стрічка здобула приз глядацьких симпатій на Одеському міжнародному кінофестивалі. В український прокат вона вийде влітку 2021 року.

Нагороду за найкращі чоловічу та жіночі ролі цьогоріч здобули Юрій Кулініч та Оксана Черкашина за свої роботи в «Поганих дорогах».

У номінації «Найкращий короткометражний ігровий фільм» перемогу здобула робота режисера Станіслава Битюцького «Нетерпимість».

Нагадаємо, що саме «Атлантида», «Погані дороги» та «Земля блакитна, ніби апельсин» були лідерами за кількістю номінацій на цьогорічну премію «Кіноколо».

Національна премія кінокритиків «Кіноколо» – щорічна премія, заснована у 2018 році, що визначає досягнення українського кінематографа та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. У 2019 році найкращим фільмом року стала драма «Додому» Нарімана Алієва, у 2018 – драма «Донбас» Сергія Лозниці.

До комітету «Кінокола» входять кінокритики та кінознавці, які є членами ФІПРЕССІ; українські кінокритики, чиї рецензії та критичні матеріали виходять у друкованій пресі, онлайн-медіа, на радіо або телебаченні; журналісти, які видають аналітичні матеріали про українське кіно в ЗМІ. Наразі комітет премії нараховує 44 члени. Лауреати премії обираються шляхом голосування у два етапи. Спочатку серед списку усіх поданих фільмів українського виробництва, які відповідають умовам премії, члени комітету обирають номінантів. Під час другого етапу проходить голосування для визначення переможців.

Київський тиждень критики – міжнародний кінофестиваль, створений з метою ознайомлення українських глядачів із найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кинокритиками. 4-й фестиваль проходить у кінотеатрі «Жовтень» з 22 по 28 жовтня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2283
Читайте також
23.10.2020 13:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 077
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду