detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
13.04.2023 19:10
Ексміністра Перу засудили за вбивство репортера
Ексміністра Перу засудили за вбивство репортера
Йому призначено покарання у вигляді 12 років позбавлення волі за вбивство журналіста Уго Бустіоса, який розслідував порушення прав людини в 1988 році.

Суд Перу визнав, що колишній міністр внутрішніх справ країни Даніель Урресті був причетним до вбивства Уго Бустіоса, журналіста, який розслідував порушення прав людини в 1988 році. Про це повідомило BBC.

Ексміністра засудили до 12 років в'язниці. Адвокати політика заявили, що оскаржуватимуть вирок.

За постановою суду, Урресті, який на той час був офіцером військової розвідки в армії, брав участь у засідці та навмисному вбивстві Бустіоса.

Репортер тижневика Caretas Уго Бустіос був убитий у розпал конфлікту між перуанськими силами безпеки та повстанцями з маоїстського угруповання «Сяючий шлях».

Як зазначає BBC, журналіст повідомляв про порушення прав людини як повстанцями, так і армією в андському регіоні Аякучо. Як відомо, у результаті збройного конфлікту там загинули або зникли безвісти 69 тисяч людей.

У день смерті Бустіос розслідував вбивство односельчанки та її сина. Він і його колега Едуардо Рохас потрапили в засідку. Останньому в той день вдалося втекти.

Після тривалої судової тяганини командир місцевої армійської бази Віктор Ла Вера Ернандес був визнаний винним у 2007 році в тому, що він віддав наказ про напад на журналіста. Однак вже в 2011 році, вийшовши з в’язниці, командир несподівано заявив, що ексміністр Перу теж причетний до вбивства.

Суд у своєму рішенні зазначив, що загалом шість військових скоїли цей злочин, і що Даніель Урресті був одним із них.

Нагадаємо, у лютому французька некомерційна організація Forbidden Stories об'єднала 100 журналістів з 30 видань у проєкті «Вбивці історії» (Story Killers), щоб продовжити розслідування медійників, яким погрожували або які були ув'язнені чи вбиті. До такої ініціативи їх спонукало вбивство індійської журналістки Гаурі Ланкеш у 2017 році. 

Раніше, згідно з щорічним Глобальним індексом безкарності Комітету захисту журналістів (CPJ), повідомляли, що у 81% випадках вбивств журналістів у всьому світі за останні 10 років ніхто не був покараний.

Фото: Sebastian Castañeda - Pool/Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY