НАМ відбере п’ять комунальних ТРО для пілоту з впровадження закону про медіа

НАМ відбере п’ять комунальних ТРО для пілоту з впровадження закону про медіа

10 Квітня 2023
1417
10 Квітня 2023
11:53

НАМ відбере п’ять комунальних ТРО для пілоту з впровадження закону про медіа

1417
Національна асоціація медіа провела зустріч керівників комунальних телерадіокомпаній, на якій обговорили реформу комунальних ТРО.
НАМ відбере п’ять комунальних ТРО для пілоту з впровадження закону про медіа
НАМ відбере п’ять комунальних ТРО для пілоту з впровадження закону про медіа

Виконавча директорка Національної асоціації медіа Катерина М’яснікова повідомила представникам комунальних телерадіокомпаній, які мають реформуватися відповідно до закону «Про медіа», що НАМ відбере п’ять ТРО для пілотного проєкту. За її словами, на учасниках пілотного проєкту буде «відкатана реформа комунальних ТРО» і буде напрацьований найоптимальніший механізм реформування, який запропонують усім комунальним телерадіокомпаніям. Про це вона сказала на зустрічі керівників комунальних телерадіокомпаній на тему «Реформа комунальних ТРО: обговорення плану впровадження», яка відбулася 6-7 квітня у Києві.

Катерина М’яснікова

Під час заходу учасники подискутували, якою має бути структура управління публічних аудіовізуальних медіа. А також яким буде порядок формування наглядових рад.

Голова наглядової ради АТ «Національної суспільної телерадіокомпанії України» Світлана Остапа та секретар наглядової ради Вадим Міський розповіли учасникам зустрічі про структуру управління Суспільного медіа.

Зокрема Світлана Остапа перелічила повноваження наглядової ради НСТУ відповідно до закону, статуту та положення про наглядову раду Суспільного. За її словами, вони набагато ширші, ніж будуть у наглядових рад регіональних публічних аудіовізуальних медіа, оскільки вони не будуть акціонерними товариствами. Також вона розповіла про порядок формування наглядової ради Суспільного медіа. Суспільне з 2017 року вже двічі сформувало свою наглядову раду. «Перший склад наглядової ради, яка працювала з 2017-го по 2021 рік, налічував 17 осіб. Зараз 16. Вся процедура описана в законі і Порядку  проведення конференцій громадських об’єднань та асоціацій, підготовленим Нацрадою і завізованим Мінюстом. Прошу звернути увагу на один момент. Якщо делегати від громадських об’єднань та асоціацій надсилають на конкурс свої біографії, і можна на підготовчому етапі відстежити, чи немає у них конфлікту інтересів. То представники від парламентських фракцій і груп не зобов’язані жодним документом надсилати свої біографії. Тому іноді виникають ситуації, коли фракція делегує свого представника, й а ж потім виявляється, що це директор якоїсь ТРО, а це конфлікт інтересів», - зазначила Світлана Остапа. Окремо голова наглядової ради НСТУ зупинилася на грейдинговій системі оплати праці, яка кілька років назад запроваджена на Суспільному мовнику.

Світлана Остапа

Вадим Міський наголосив, що наглядова рада публічних аудіовізуальних медіа – це орган управління, а не просто громадська рада. «Тепер не місцева рада, а наглядова рада обиратиме керівника, укладатиме з ним контракт і встановлюватиме оплату праці. Це принципова відмінність від будь-яких громадських органів, які працюють на місцевому рівні. Фактично це перша спроба поширити практики корпоративного управління, міжнародні стандарти на місцевий рівень. І дуже важливо розуміти, що наглядова рада - це не є якийсь дорадчий місцевий орган. Це орган управління компанією», - сказав він.

Вадим Міський та Світлана Остапа

Керівників комунальних телерадіокомпаній цікавило також питання, чи може наглядова рада вирішувати, які програми ставити в ефір, які заробітні плати і премії платити голові і членам правління, формувати штат компанії. Також цікавило питання формування наглядових рад, особливо, якщо ТРО працює на території кількох об’єднаних громад.

Катерина М’яснікова повідомила, що буде розроблений порядок, відповідно до якого й формуватимуться наглядові ради публічних аудіовізуальних медіа. Вона роз’яснила, в чому основна відмінність обрання членів обрання наглядової ради Суспільного і комунальних ТРО. «Суспільне медіа у нас одне. І для нього Нацрада може виконувати функцію органу, який збирає заяви, проводить конференцію тощо. Визначити Нацраду в законі про медіа таким органом і для регіональних ТРО ми не ризикнули. Нацрада не зможе організувати вибори до наглядових рад близько ста регіональних компаній. Фактично виконувати оці всі функції, які пов’язані зі створенням громадської комісії, забезпечення її роботи, проведення конференції повинен буде орган, який створив вашу компанію, тобто місцеві ради», - сказала Катерина М’яснікова. Вона також повідомила, що в регіонах буде проведено низку навчань для роз’яснення закону «Про медіа».

Нагадаємо, 31 березня вступив у дію закон «Про медіа». У зв’язку з цим Національна рада з питань телебачення та радіомовлення надала роз’яснення щодо нового закону.

Закон «Про медіа» був ухвалений Верховною Радою 13 грудня 2022 року, вже 29 грудня закон підписав президент Володимир Зеленський. З повним текстом документу можна ознайомитись за посиланням.

Фото: НАМ/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1417
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду