Reuters: Чиновники США допускають, що «злиті» в мережу документи могли бути підроблені

Reuters: Чиновники США допускають, що «злиті» в мережу документи могли бути підроблені

10 Квітня 2023
1274
10 Квітня 2023
10:58

Reuters: Чиновники США допускають, що «злиті» в мережу документи могли бути підроблені

1274
Метою підробки може бути ввести в оману щодо походження документів або поширити неправдиву інформацію, яка може завдати шкоди інтересам безпеки США.
Reuters: Чиновники США допускають, що «злиті» в мережу документи могли бути підроблені
Reuters: Чиновники США допускають, що «злиті» в мережу документи могли бути підроблені

Чиновники Сполучених Штатів не виключають, що «секретні документи» західної розвідки, нібито «злиті» у мережу, могли бути підроблені. Про це пише видання Reuters з посиланням на двох анонімних американських чиновників.

За словами двох американських чиновників, з якими поспілкувалися журналісти Reuters, у Вашингтоні не виключають, що опубліковані «секретні документи» могли бути підроблені, щоби ввести розслідування в оману щодо їхнього походження або поширити брехню, щоб вдарити по інтересах США.

Один чиновник заявив, що слідчі розглядають чотири-п'ять теорій, від незадоволеного співробітника до внутрішньої загрози, яка активно хотіла підірвати інтереси безпеки США.

9 квітня Пентагон заявляв, що перевіряє справжність сфотографованих документів, які, можливо, містять конфіденційні та строго секретні матеріали. Пентагон передав це питання в Міністерство юстиції США, яке порушило кримінальне розслідування.

Reuters зазначає, що в документах деякі дані щодо оцінок втрат на полі бою з України, схоже, були змінені, щоб видати меншими втрати Росії. Також не зрозуміло, чому принаймні один документ має гриф «несекретно», але містить надсекретну інформацію.

Влада США, як стверджується, розслідує джерело витоку, але незалежної перевірки справжності документів ще не було.

У Пентагоні підозрюють, що документи могли бути викладені американцем, а не кимось із союзників: про це говорить «глибина тем, розглянутих у документах». Також не виключають того, що за витоком можуть стояти «проросійські елементи».

Відзначимо, раніше дослідники OSINT-агенції Molfar заявили, що зібрали кілька доказів того, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ можуть бути підробкою. Зокрема, як зазначили фахівці, інформація про втрати техніки та особового складу сторонами, нібито надані Пентагоном, насправді близькі до статистики OSINT-проєкту Oryx за 1 березня 2023 року.

6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твіттері та телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом. Документи не містять конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У них йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

За словами аналітиків, частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї і військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці. За даними видання, Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком цих документів.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав витік у соцмережі матеріалів про нібито підготовку українського контрнаступу «фотошопом та псевдозливом».

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов також заявив, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ містять викривлену інформацію про втрати з обох сторін, а частина даних зібрана OSINT-засобами з відкритих джерел. 

Він також припустив, що росіяни могли підробити документи та дані, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні, дестабілізувати ситуацію в Україні чи стабілізувати настрої в самій Росії.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1274
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду