detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
28.03.2023 16:19
СБУ не виявляла кримінального правопорушення у діях російської журналістки Євгенії Альбац
СБУ не виявляла кримінального правопорушення у діях російської журналістки Євгенії Альбац
На початку березня громадянка РФ Альбац приїхала до України, як кажуть джерела, за паспортом Ізраїля. Раніше вона заявляла, що «лояльна своєму прапору» і не може бажати розгрому армії Росії.

Служба безпеки України повідомила, що не виявила факту кримінального правопорушення у діях російської журналістки Євгенії Альбац і не вручала їй підозру. Про це СБУ повідомила у відповідь на запит «Детектора медіа».

«Інформуємо, що в кримінальних провадженнях, які розслідують слідчі Служби безпеки України, зазначеній у вашому листі іноземній громадянці про підозру у вчиненні злочину наразі не повідомлялось.

У разі виявлення факту кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності Служби безпеки України, буде вжито передбачених законодавством заходів реагування», — відповіли у спецслужбі.

В СБУ також запевнили, що проводять «постійну роботу з нейтралізації загроз національній безпеці в інформаційній сфері, насамперед деструктивній діяльності держави-агресора».

Свій запит ми надіслали до СБУ ще 14 березня. У ньому ми запитували:

Євгенія Альбац — російська журналістка, раніше була головною редакторкою російського політичного журналу The New Times. До закриття в лютому 2022 року радіостанції «Эхо Москвы» вела авторську передачу «Полный Альбац». Зараз розвиває свій ютуб-канал. З липня 2022 року Альбац перебуває у російському  реєстрі «іноземних агентів».  

7 березня 2023 року Альбац повідомила на власній фейсбук-сторінці, що прибула до Хмельницького.   Після того вона побувала у Вінниці та Києві, а в неділю 12 березня вже робила дописи, публікуючи фото з Одеси. За даними джерел «Детектора медіа», Альбац прибула до України за паспортом громадянки Ізраїлю.

У коментарі «ДМ» Альбац заявила, що вона перебуває в Україні «абсолютно офіційно», і «приїхала писати про повномасштабне вторгнення Росії в Україну».

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Альбац відзначилася неоднозначними висловлюваннями щодо війни, зокрема непрямо висловлюючи підтримку російським військовим у війні проти України.

Зокрема, у вересні 2022 року вона обурювалася недостатній укомплектованості російської армії у війні проти України, називаючи зловживання російських чиновників у забезпеченні армії «за межею добра і зла».

У березні 2023 року під час обговорення війни Росії проти України вона прямо заявила, що «залишається, на жаль чи на щастя, лояльною своєму прапору», тож «не може бажати [розгрому російської армії]».

Фото: Євгенія Альбац / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY