Незабаром в Україні почне діяти тотальна заборона реклами електронних сигарет

Незабаром в Україні почне діяти тотальна заборона реклами електронних сигарет

28 Березня 2023
5405

Незабаром в Україні почне діяти тотальна заборона реклами електронних сигарет

5405
За порушення Закону передбачаються серйозні штрафи: до 50 000 грн за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід.
Незабаром в Україні почне діяти тотальна заборона реклами електронних сигарет
Незабаром в Україні почне діяти тотальна заборона реклами електронних сигарет

За рекламу, стимулювання продажу та спонсорства IQOS, glo, електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в них будуть штрафувати. сигаретах.  Про це йдеться в Законі України 1978-ІХ.

За порушення Закону передбачаються серйозні штрафи: до 50 000 грн за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід.

Ця норма набуває чинності з 11 липня 2023 року.

Донині в Україні не було жодного контролю за рекламою, зокрема в медіа, новітніх електронних пристроїв для куріння. Віднині ця галузь стала регульованою.

Дізнайтесь більше з інфографік Центру демократії та верховенства права:

 

Закон передбачає заборону реклама та стимулювання продажу електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин у вигляді:

  • заходів з безоплатної роздачі, у тому числі для маркетингових досліджень та дегустації, обміну одних електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах
  • відшкодування на придбання або використання до, в процесі або після придбання електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
  • бонусів, премій, повернення готівкових коштів, надання права на участь у будь-якій грі, лотереї, конкурсі, події, прямо або опосередковано пов’язаних з новітніми тютюновими виробами
  • товару, що  у наборі з будь-якими іншими товарами або послугами;
  • повідомлень поштою, електронною поштою, повідомлень на мобільні телефони без згоди споживача,
  • відеоматеріалів, компакт-дисків, комп’ютерних та інших ігор
  • розміщення інформації в мережі Інтернет, включаючи соціальні чи інші цифрові мережі, з метою стимулювання продажу новітніх тютюнових продуктів за участі зірок, інфлюенсерів
  • нетютюнових виробів, послуг, реклама або упаковка яких асоціюються з електронними сигаретами, заправними контейнерами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах.

Виробникам та імпоретам  IQOS, glo, електронних сигарет та заправних контейнерів до них закон забороняє спонсорство, у тому числі:

  • спонсорство телепередач, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів, програм;
  • надання виробникам новітніх тютюнових виробів фінансової або іншої підтримки політичним партіям, політичним чи громадським діячам, спортсменам або спортивним командам, артистам або артистичним групам, закладам освіти усіх форм власності;
  • проведення інформаційних кампаній та заходів для населення, в тому числі з метою профілактики куріння серед молоді

Штраф при порушенні вище названих норм сягає 30 000 грн. Штраф у розмірі 50 000 грн передбачений в разі повторного порушення протягом року за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід.

Центр демократії та верховенства права – аналітично-адвокаційний центр, що працює в громадському секторі України з 2005 року, спрямовуючи свої зусилля на розвиток незалежних медіа, підтримку громадських платформ і рухів, а також побудову правової держави в Україні. ЦЕДЕМ підтримує здоровий спосіб життя та з 2010 року разом бореться з тютюнокурінням в Україні, втілюючи проєкт “Київ без тютюнового диму” у співпраці із Коаліцією громадських організацій “За вільну від тютюнового диму Україну!” Експерти ЦЕДЕМ спільно за партнерами систематично працюють над зниженням рівня куріння в Україні, розробляючи та просуваючи ухвалення законів, зокрема про заборону реклами тютюну, куріння в кафе, барах та ресторанах, підвищення акцизів, заборону реклами сигарет у місцях продажів.

Фото: Vaping360/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5405
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду