Уряд схвалив «Стратегію розвитку читання» в Україні на десятиліття

Уряд схвалив «Стратегію розвитку читання» в Україні на десятиліття

6 Березня 2023
2074
6 Березня 2023
17:00

Уряд схвалив «Стратегію розвитку читання» в Україні на десятиліття

2074
Стратегії передбачає два напрямки: підтримку і розвиток книжкової екосистеми та формування у людей звички і потреби читати.
Уряд схвалив «Стратегію розвитку читання» в Україні на десятиліття
Уряд схвалив «Стратегію розвитку читання» в Україні на десятиліття

Кабінет міністрів України схвалив стратегію розвитку читання на 2023–2032 роки «Читання як життєва стратегія». Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Реалізація цієї стратегії має створити умови для формування звички й потреби у читанні у всіх українців, що, як кажуть у міністерстві, є складовою гуманітарної безпеки України.

«Ситуація в Україні є особливо гострою: надто замала кількість виданих книжок на душу населення, а показники кількості населення, що читає, стрімко падають», – підкреслюють у Мінкульті.

За їх словами, на сьогодні читання як життєва практика в Україні почало поступатись споживанню «швидкої» інформації із соціальних мереж, доступному відеоконтенту і телебаченню.

«Ми маємо підтримувати наших видавців, авторів, перекладачів, створювати сприятливі економічні умови для розвитку бізнесу в сфері книговидання та книгорозповсюдження», – сказав міністр культури Олександр Ткаченко.

Реалізація цієї стратегії буде відбуватися за двома напрямами:

  • «Підтримка та розвиток книжкової екосистеми», в результаті якого читачі матимуть доступ до якісної різножанрової книги, насамперед українськомовної, у різних форматах відповідно до потреб;

  • «Формування звички і потреби в читанні», в результаті якого люди і спільноти обиратимуть читання як свідому та регулярну практику для дозвілля, навчання та розвитку.

Моніторинг та оцінку результативності реалізації Стратегії здійснюватиме МКІП із залученням представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань та наукових установ.

Нагадаємо, Верховна Рада України 19 червня прийняла закон про стимулювання українського книговидання і книгорозповсюдження.

За 2022 рік кількість виданих в Україні книжок зменшилася на 8 532 видань, а наклади знизилися на 16 473 тисяч примірників. 

Ілюстрація: unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2074
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду