СБУ знешкодила агентурну мережу ФСБ, один з фігурантів використовував посвідчення журналіста

СБУ знешкодила агентурну мережу ФСБ, один з фігурантів використовував посвідчення журналіста

27 Березня 2023
840
27 Березня 2023
10:59

СБУ знешкодила агентурну мережу ФСБ, один з фігурантів використовував посвідчення журналіста

840
СБУ: Зловмисники готували ракетні удари по об’єктах Укрзалізниці і підбирали кадри в «адміністрації» окупантів.
СБУ знешкодила агентурну мережу ФСБ, один з фігурантів використовував посвідчення журналіста
СБУ знешкодила агентурну мережу ФСБ, один з фігурантів використовував посвідчення журналіста

Служба безпеки України заявила про знешкодження розгалуженої агентурної мережі ФСБ Росії у Харківській та Донецькій областях.

До складу групи входило восьмеро місцевих жителів. За даними СБУ, один з них використовував для прикриття статус помічника діючого народного депутата України та посвідчення журналіста.

Зловмисники збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіонів.

«У "зоні особливої уваги" ворога були маршрути руху військових ешелонів і розташування залізничних станцій, на яких розвантажують озброєння ЗСУ. Також агенти розвідували локації складів з боєприпасами, вогневих позицій, блокпостів та фортифікаційних споруд українських військ у прифронтових районах сходу України та на Дніпропетровщині. Крім того, вони передавали окупантам координати стратегічно важливих мостів», — повідомляє пресслужба СБУ.

За даними СБУ, зловмисники також фіксували результати російських ракетних ударів по Краматорську, Дружківці, Костянтинівці та населених пунктах Харківщини для коригування повторних повітряних атак.

«Під час тимчасової окупації Ізюма і Балаклеї фігуранти підбирали кандидатів до складу місцевих окупаційних адміністрацій», — повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, агентурна мережа була сформована двома кадровими співробітниками ФСБ до початку повномасштабного вторгнення, після 24 лютого  2022 року росіяни «активували» цю мережу. 

Передачу розвідданих до Росії зловмисники здійснювали через телеграм-канал у вигляді медіафайлів та геолокацій на електронних картах. У разі окупації регіонів зрадники «претендували» на входження до керівного складу окупаційних адміністрацій.

При обшуках за адресами проживання фігурантів вилучено мобільні телефони, які вони використовували для комунікації з окупантами. Також у їхніх помешканнях виявлено російську символіку та прокремлівську літературу.

СБУ затримала чотирьох учасників ворожої мережі, ще четверо — перебувають на території країни-агресора. Щодо них тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності.

Затриманим повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд обрав запобіжний захід — тримання під вартою.

24 березня СБУ повідомила про засудження Заводським районним судом  Миколаєва коригувальниці російських ракетних ударів по лікарнях міста до 11 років за ґратами. Співробітники СБУ затримали зловмисницю у липні 2022 року.

Від 24 лютого 2022 року СБУ розслідує приблизно 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. Понад 340 із них уже скерували до суду. СБУ заявляє, що з початку повномасштабного вторгнення Росії викрила понад 600 російських агентів і шпигунів. 

Читайте також: 

21 березня 2022 року в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Міноборони закликає українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
840
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду