СБУ: Коригувальниця ракетних ударів по лікарнях у Миколаєві засуджена до 11 років за ґратами

СБУ: Коригувальниця ракетних ударів по лікарнях у Миколаєві засуджена до 11 років за ґратами

24 Березня 2023
1068
24 Березня 2023
17:18

СБУ: Коригувальниця ракетних ударів по лікарнях у Миколаєві засуджена до 11 років за ґратами

1068
СБУ: Зловмисницю засуджено, зокрема, і за несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну.
СБУ: Коригувальниця ракетних ударів по лікарнях у Миколаєві засуджена до 11 років за ґратами
СБУ: Коригувальниця ракетних ударів по лікарнях у Миколаєві засуджена до 11 років за ґратами

СБУ повідомила про засудження Заводським районним судом  Миколаєва коригувальниці російських ракетних ударів по лікарнях міста до 11 років за ґратами. Співробітники СБУ затримали зловмисницю у липні 2022 року.

За даними слідства, ворожою інформаторкою є місцева жителька, колишня посадовиця оборонного підприємства, що підтримала повномасштабне вторгнення РФ.

«Саме за її наводкою окупанти завдали ракетні удари по чотирьох інфраструктурних об’єктах у Миколаєві. Серед них – місцеві лікарні», — повідомляє пресслужба СБУ.

Зловмисниця потрапила у поле зору російської спецслужби, адже активно поширювала у прокремлівських телеграм-каналах російську пропаганду.  

«За вказівкою ворога його поплічниця збирала інформацію про місця розташування об’єктів військової та критичної інфраструктури на території регіону. Отримані дані передавала агресору у вигляді відміток на електронних картах та фотографій з прив’язкою до місцевості», — повідомляє СБУ.

Під час обшуків у фігурантки виявлено мобільний телефон, який вона використовувала у злочинній діяльності. На підставі зібраних доказів суд визнав її винною за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану);
  • ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників, вчинені службовою особою).

Нагадаємо, від 24 лютого 2022 року СБУ розслідує приблизно 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. Понад 340 із них уже скерували до суду. СБУ заявляє, що з початку повномасштабного вторгнення Росії викрила понад 600 російських агентів і шпигунів. 

Читайте також: 

21 березня 2022 року в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Міноборони закликає українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

Ілюстративне фото: Rae Allen/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1068
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду