«Зустрінемось на Драмі»: Громадське радіо створило радіофільм про Маріупольський драмтеатр

«Зустрінемось на Драмі»: Громадське радіо створило радіофільм про Маріупольський драмтеатр

16 Березня 2023
2422
16 Березня 2023
13:18

«Зустрінемось на Драмі»: Громадське радіо створило радіофільм про Маріупольський драмтеатр

2422
Головною оповідачкою подкасту є звукорежисерка Юлія Соганчі, яка сім років працювала у театрі.
«Зустрінемось на Драмі»: Громадське радіо створило радіофільм про Маріупольський драмтеатр
«Зустрінемось на Драмі»: Громадське радіо створило радіофільм про Маріупольський драмтеатр

На Громадському радіо вийшов радіофільм «Зустрінемось на драмі» про Маріупольський драматичний театр, зруйнований російською авіабомбою.

Фільм створили звукорежисерка Громадського радіо Юлія Соганчі та ведуча Вікторія Єрмолаєва.

За словами Вікторії, цей подкаст — не звичайна журналістська робота, а будується на основах театральної драматургії, зокрема має оповідачку — Юлію. Вона поїхала з Маріуполя ще задовго до початку війни, але дуже добре пам’ятає Маріупольський драматичний театр, бо працювала сім років там звукорежисеркою.

«Останнім часом я дуже часто згадую ті сім років, які працювала в театрі. А в березні ще частіше, бо 27-го ми відзначали Міжнародний день театру. А 16 березня 22 року був останній день нашого театру.

Я думала, що це буде просто історія-спогад про минулі театральні часи, але після розмови з друзями й колегами, зрозуміла, що Маріупольський театр зруйнували двічі. Спочатку російська культура, потім – російська бомба», — розповідає Юлія Соганчі

Крім Юлії, своїми спогадами поділилися також провідна майстриня сцени театру Олена Біла та артист Вадим Єрмішин.

Назва подкасту — «Зустрінемось на Драмі» — відстворює фразу, яку казали майже всі маріупольці, коли призначали комусь зустріч у центрі. 

Нагадаємо, 16 березня під час одного із авіанальотів російські війська знищили драматичний театр у центрі Маріуполя. У ці дні він служив укриттям та притулком для сотень містян. Бомба впала на приміщення, де перебувало близько тисячі цивільних громадян. При цьому біля драмтеатру були два великі написи «ДІТИ», які було видно навіть із супутника.

Точну кількість жертв встановити поки що неможливо. Спочатку розбір завалів ускладнювали обстріли російських окупантів.

25 березня Маріупольська міськрада, посилаючись на дані очевидців, повідомила, що внаслідок бомбардування драмтеатру загинули близько 300 людей. Згодом у мерії повідомили, що окупанти дістають із-під завалів театру тіла загиблих і вивозять до смт Мангуш, де скидають їх у 300-метрову братську могилу.

За даними розслідування Associated Press, під час авіаудару по драмтеатру Маріуполя могли загинути майже 600 людей.

У грудні стало відомо, що російські окупанти почали демонтаж частини будівлі драматичного театру Маріуполя, де у березні внаслідок російського авіаційного удару загинуло кількасот людей.

Нещодавно львівська студія Skeiron розробила віртуальний 3D-тур Маріупольським драмтеатром, який знищили російські окупанти торік.

Читайте також: 

Колаж: Громадське радіо

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2422
Читайте також
15.08.2023 09:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
2 501
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду